Akademia Edukacji posiada AKREDYTACJĘ Małopolskiego Kuratora Oświaty

Oswajamy panterę śnieżną – oto ciekawostki, które zainteresują każde dziecko!

Wielkimi krokami zbliża się 23 października – dzień, w którym pantery śnieżne mają swoje święto. Niestety te dzikie koty nie cieszą się zbyt dużą popularnością. Są na tyle rzadkie i trudne do obserwacji, że otrzymały miano Ducha Gór. Nadchodzący dzień, to dobra okazja by wspólnie z najmłodszymi dowiedzieć się czegoś więcej o tym zagrożonym gatunku. 


Zwieńczeniem udanej nauki może być grupowa symboliczna adopcja pantery śnieżnej, którą można zrealizować na tej stronie. Lekcja wzbogacona o ciekawostki związane z gatunkiem pozwoli zwrócić uwagę na trudności, z jakimi zmagają się te dzikie koty i może przerodzić się w realne wsparcie na ich rzecz.


  
 

Jak wygląda pantera śnieżna?


Pantera śnieżna od pozostałych panter oddzieliła się miliony lat temu i genetycznie znacznie bliżej jej do tygrysa. Osobniki ważą ok. 40 kg (choć samce dorastają nawet do ok. 55 kg), a długość ich ciała wynosi do 130 cm. Ogon pantery śnieżnej to jej znak rozpoznawczy - jest prawie tak długi, jak reszta ciała. Pomaga on w utrzymywaniu równowagi, ale także używany jest jako „kołderka”, chroniąca zwierzę przed mrozem i wiatrem podczas odpoczynku. Długie i grube futro pantery śnieżnej chroni ją przed zimnem, z kolei małe uszy minimalizują utratę ciepła. Szerokie łapy pomagają stąpać po śniegu, a także zwiększają przyczepność w trakcie wędrówek po stromych zboczach.  


Krótkie przednie kończyny i długie tylne, dodają panterze zwinności w stromym górskim środowisku. Ze względu na niezwykłą budowę ciała pantery śnieżne są wspaniałymi skoczkami – potrafią skoczyć na odległość nawet 15 metrów, co równa się sześciokrotności długości ich ciała! Ciemny cętkowany wzór na beżowo-szarym futrze zapewnia tym zwierzakom fantastyczny kamuflaż. Jest również unikalny dla każdego osobnika, co pozwala na ich identyfikację. 


W przeciwieństwie do tygrysów i lwów, pantery śnieżne nie potrafią ryczeć. Porozumiewają się całą gamą prychnięć, miauknięć, syknięć, warknięć i ujadań. 


Ile na świecie żyje panter śnieżnych?


Jeśli chodzi o liczebność panter śnieżnych nie mamy dobrych informacji… Na świecie pozostało już tylko około 4000 osobników, przy czym w ciągu ostatnich 20 lat ich populacja zmniejszyła się o co najmniej 20%. Najwięcej panter śnieżnych żyje w Chinach, bo aż 2000-2500.


Gdzie żyją pantery śnieżne? 


Pantery śnieżne żyją w górskich partiach Azji Środkowej, najczęściej na wysokości 3000-5000 m n.p.m., ale zdarza się, że schodzą na wysokość około 500 m n.p.m. 
Zwierzęta te można spotkać przede wszystkim w Afganistanie, Bhutanie, Chinach, Indiach, Kazachstanie, Kirgistanie, Mongolii, Nepalu, Pakistanie, Rosji, Tadżykistanie i Uzbekistanie. 
Całkowity obszar, który zamieszkują pantery śnieżne jest ogromny, liczący ok. 3 milionów km2 (prawie 10 razy więcej niż wynosi powierzchnia Polski).


Co jedzą pantery śnieżne?


Pantery śnieżne są drapieżnikami. Podstawę ich diety stanowią koziorożce i świstaki, chociaż polują też na inne zwierzęta, m.in. na dzikie owce (argali), szczekuszki, króliki, susły czy ptaki. 
Zwierzęta gospodarskie (głównie owce i kozy) pojawiają się w diecie panter śnieżnych jako dodatek, chociaż zimą, kiedy dostępność pożywienia jest mniejsza, takie ataki zdarzają się częściej. 

 
Co zagraża panterom śnieżnym? 
 
Przetrwaniu panter śnieżnych zagraża: 
- kłusownictwo i nielegalny handel,
- zmiana klimatu,
- utrata siedlisk i bazy pokarmowej,
- konflikt z człowiekiem.
Zwierzęta te zdobi piękne futro, które uważane jest przez kłusowników za drogocenne trofeum. 
Pozostałe części ciała osobników wykorzystywane są w medycynie azjatyckiej do produkcji pseudomedykamentów. Pantery padają również ofiarą sideł zastawianych na inne zwierzęta, m.in. świstaki. Proceder trwa, mimo objęcia panter śnieżnych ścisłą ochroną.  
Postępująca zmiana klimatu oraz stałe zwiększanie powierzchni pastwisk przyczyniają się do utraty naturalnych siedlisk pantery śnieżnej, a także zmniejszenia populacji gatunków, którymi się żywi. Głodujący osobnik jest wówczas zmuszony do polowania na zwierzęta gospodarskie, przez co naraża się na konflikt z człowiekiem. Często taka sytuacja kończy się zabiciem dzikiego zwierzęcia przez pasterzy. W wyniku zmiany klimatu pantery śnieżne mogą stracić 30% naturalnych siedlisk w samych Himalajach.  

Pantery śnieżne to niezwykle tajemnicze i piękne osobniki, którym zagraża wyginięcie. Wraz z najmłodszymi świętuj ich dzień – dokonaj symbolicznej adopcji pantery i wesprzyj działania Fundacji WWF Polska mające na celu ochronę tego gatunku!

 

 

___________

Fundacja WWF Polska objęła patronatem nasz projekt ekologiczny Ekokulturalne przedszkole.

Dowiedz się więcej o projekcie: blizejprzedszkola.pl/ekokulturalne-przedszkole
 

 

Komentarze