Ogródki ze smakiem - wyniki
25 kwietnia br. zakończyło się przyjmowanie zgłoszeń i oddawanie głosów na przedszkola, które przystąpiły do ogólnopolskiego konkursu „Ogródki ze smakiem”. Placówki rywalizowały o nagrodę główną – ogródki warzywne, w których można prowadzić działalność edukacyjną wśród najmłodszych o ekologii. Werdyktem jury ogródki warzywne trafią do pięciu przedszkoli. Konkurs zainicjowała marka Electrolux, która namawia do mądrego korzystania z zasobów oraz proekologicznych wyborów. „Ogródki ze smakiem” honorowym patronatem objął PAN Ogród Botaniczny – Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej w Powsinie. Partnerami akcji są Bank Żywności SOS w Warszawie, Fundacja TupTupTup oraz magazyn Bliżej Przedszkola.
Do pierwszego etapu konkursu „Ogródki ze smakiem” zgłosiło się ponad 300 przedszkoli z całej Polski, na które w ciągu zaledwie 20 dni, od 6. do 25. kwietnia, oddano 81 tysięcy głosów.
Spośród 20 finałowych przedszkoli, które otrzymały największą liczbę głosów od swoich sympatyków, jury wybrało 5 przedszkoli, w których zostaną wykonane ogródki warzywne. Komisja konkursowa nagrodziła te przedszkola, które wykazały się wyjątkowymi pomysłami na wykorzystanie ogródka w zajęciach edukacyjnych. Są to:
- Przedszkole Publiczne nr 2 w Kątach Wrocławskich (woj. dolnośląskie)
- Przedszkole nr 11 „Pod Kasztanami” w Gdyni (woj. pomorskie)
- Przedszkole nr 2 z Oddziałami Integracyjnymi im. Kubusia Puchatka w Głubczycach (woj. opolskie)
- Przedszkole Miejskie nr 112 w Łodzi (woj. łódzkie)
- Przedszkole Miejskie nr 14 im. Niezapominajki w Olsztynie (woj. warmińsko-mazurskie)
W skład jury weszły: Maja Popielarska, dziennikarka, autorka tekstu programowego o ogródkach w edukacji dzieci, mgr inż. Jagoda Valkov, autorka projektu i wykonawczyni „Ogródków ze smakiem”, mgr inż. Katarzyna Misiak, koordynatorka ds. edukacji w Ogrodzie Botanicznym PAN w Powsinie, Kinga Bernat, edukatorka Banku Żywności SOS w Warszawie oraz Kamila Cap, Brand Marketing Manager kategorii Taste w Electrolux.
- Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem liczby zgłoszeń, a także oddanych głosów na przedszkola. Tak duże zainteresowanie konkursem, w dodatku realizowanym w krótkim czasie, pokazuje, że takie inicjatywy są potrzebne, a zakładanie ogródków warzywnych jako idealnego narzędzia do edukacji ekologicznej dzieci to nasz wspólny cel. Ten ogromny sukces zawdzięczamy też wysiłkowi i zaangażowaniu rodziców, nauczycieli, opiekunów, a nawet mieszkańców miejscowości oraz samorządów. W gronie jury oceniałyśmy oryginalność, kreatywność i wysoką wartość edukacyjną zgłoszenia. Wybór był naprawdę trudny, bo w zgłoszeniach przedszkola pokazywały bardzo dobre pomysły na edukację, ale też możliwość danej placówki i zdolność nauczycieli do realizacji tych pomysłów w przestrzeni ogrodu. Gratulujemy zwycięzcom i mamy nadzieję, że tegoroczna akcja dla wielu uczestników konkursu to dopiero początek przygody z ogrodnictwem, które uczy nas szacunku do natury i mądrych wyborów żywieniowych – mówi Kamila Cap, Brand Marketing Manager kategorii Taste w Electrolux, członkini komisji konkursowej.
Pozostałym 15 placówkom jury przyznało nagrodę dodatkową – zestawy ogrodnicze, ułatwiające rozpoczęcie przygody z prowadzeniem przedszkolnego ogródka warzywnego. Dodatkowo postanowiono też wyróżnić dwa przedszkola z największą liczbą oddanych na nie głosów – drzewkiem jabłoni. Są to:
- Przedszkole nr 423 w Warszawie
- Przedszkole Przyjaciół Książki w Sierakowie
Pełną listę laureatów i wyróżnionych przedszkoli można znaleźć na stronie: www.ogrodkizesmakiem.pl
Dlaczego ogródki warzywne?
Nagrodą główną w konkursie „Ogródki ze smakiem” jest wykonanie ogródków warzywnych w przedszkolach, a także warsztaty kulinarne z gotowania bez marnowania prowadzone przez Jagnę Niedzielską, propagatorkę nurtu zero waste w kulinariach. Akcja zachęca od momentu startu do samego zakładania ogródków, by poprzez doświadczenie dzieci mogły w nich lepiej poznawać świat natury i tym samym wypracowywać ekologiczne nawyki w przyszłości. Liczne badania i doświadczenia placówek pokazują, że ogrodnictwo ma dobroczynny wpływ na edukację dzieci. Wpływa na ich kondycję fizyczną, poziom koncentracji, zdrowie i psychiczne samopoczucie. Ogródki poszerzają też wiedzę naukową dzieci i rozumienie procesów zachodzących w przyrodzie. Do tego rozwijają poczucie troski, odpowiedzialności i wpływają na wybór zdrowego jedzenia. Dzieci mające bezpośredni kontakt z naturą, zaangażowane w pielęgnowanie roślin podejmują zdrowsze wybory żywieniowe. Obserwując czynnie proces wzrostu rośliny od samego nasionka, chętniej sięgają w domu po owoce i warzywa jako smaczne i zdrowe przekąski.
Materiały edukacyjne
Konkursowi towarzyszy uruchomienie serwisu www.ogrodkizesmakiem.pl, w którym są sukcesywnie zamieszczane bezpłatne przewodniki na temat tego, jak założyć ogródek warzywny, jak o niego dbać w duchu less waste, co posiać i zasadzić w zależności od pory roku , a także konspekty zajęć i zabaw dla dzieci związane z ogródkiem. Na stronie znajdziemy tekst programowy akcji o roli ogródków warzywnych w edukacji przedszkolnej dzieci. Jego autorką jest Maja Popielarska, miłośniczka roślini ogrodów, dziennikarka od lat propagująca w swoich programach i książkach miejskie ogrodnictwo. Autorkami pozostałych tekstów na stronie są m.in.: Jagna Niedzielska, propagatorka nurtu zero waste w kulinariach, mgr inż. Katarzyna Misiak, koordynatorka ds. edukacji Ogrodu Botanicznego PAN w Powsinie, Kinga Bernat, edukatorka Banku Żywności SOS w Warszawie, a także Sandra Hotloś i Patrycja Urban, współtwórczynie materiałów dydaktycznych do popularnych programów edukacyjnych.
Inicjatorem i fundatorem nagród jest Electrolux. Projekt objął patronatem honorowym PAN Ogród Botaniczny - Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej w Powsinie. Partnerami są: Bank Żywności SOS w Warszawie, Fundacja TupTupTup oraz magazyn Bliżej Przedszkola.