Akademia Edukacji posiada AKREDYTACJĘ Małopolskiego Kuratora Oświaty
Typ: pdf
Wielkość: 1649.42 kb
Id: 6139

Śmieciowe jedzenie

Dorota Sokół   Grudzień 2016

"Dzięki jedzeniu dostarczamy organizmowi szeregu składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku dzieci – również dla optymalnego rozwoju i wzrostu. Z żywności czerpiemy węglowodany, białka, tłuszcze, składniki mineralne i witaminy. Oczywiście, muszą one być dos... więcej
Pobierz

Zobacz również

pedagogizacjapedagogizacja rodzicówzdrowe odżywianiezdrowie

Więcej w podobnej tematyce znajdziesz klikając w jeden z tagów lub skorzystaj z wyszukiwarki

Więcej z działu

Zdrowie i sprawność fizyczna

Więcej z tego numeru

Grudzień 2016

"Dzięki jedzeniu dostarczamy organizmowi szeregu składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku dzieci – również dla optymalnego rozwoju i wzrostu. Z żywności czerpiemy węglowodany, białka, tłuszcze, składniki mineralne i witaminy. Oczywiście, muszą one być dostarczane w odpowiednich proporcjach. Większość Polaków zjada zdecydowanie za dużo cukrów prostych i tłuszczów oraz soli. Dane te dotyczą także dzieci. Skąd ta tendencja? W dużej mierze jest ona spowodowana przez popularność śmieciowego jedzenia. (...) Żywność tego typu to tak zwane bomby kaloryczne, które dostarczają dużej ilości energii (sporo kalorii), przy niskiej wartości odżywczej (znikome ilości składników mineralnych i witamin). Dzieci zjadając śmieciowe przekąski, bardzo często nie mają już apetytu na wartościowe produkty. Poza tym uczą się smaku mocno słodkiego i słonego, więc owoce czy warzywa przestają być atrakcyjne."

Pomoce

Pliki umieszczone są do osobnego pobrania