Zobacz zawartość numeru 7-8/2019 z materiałami na różne okazje… zobacz
Akademia Edukacji posiada AKREDYTACJĘ Małopolskiego Kuratora Oświaty

Śmieciowe jedzenie

Dorota Sokół  
Grudzień 2016

"Dzięki jedzeniu dostarczamy organizmowi szeregu składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku dzieci – również dla optymalnego rozwoju i wzrostu. Z żywności czerpiemy węglowodany, białka, tłuszcze, składniki mineralne i witaminy. Oczywiście, muszą one być dos... więcej
Pobierz plik

Ten plik można pobrać za pomocą SMS (4,92 PLN brutto) lub wpisując kod do pobierania.

Pomoce dydaktyczne 1
Jak pobierać?
Informacje o pliku
Typ pliku: pdf
Wielkość pliku: 1649.42 kb
Id: 6139

Zobacz również

pedagogizacja
zdrowe odżywianie
zdrowie

Więcej w podobnej tematyce znajdziesz klikając w jeden z tagów:
pedagogizacja
zdrowe odżywianie
zdrowie


lub skorzystaj z wyszukiwarki

Więcej z działu

Zdrowie i sprawność fizyczna

Więcej z tego numeru

Grudzień 2016

"Dzięki jedzeniu dostarczamy organizmowi szeregu składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku dzieci – również dla optymalnego rozwoju i wzrostu. Z żywności czerpiemy węglowodany, białka, tłuszcze, składniki mineralne i witaminy. Oczywiście, muszą one być dostarczane w odpowiednich proporcjach. Większość Polaków zjada zdecydowanie za dużo cukrów prostych i tłuszczów oraz soli. Dane te dotyczą także dzieci. Skąd ta tendencja? W dużej mierze jest ona spowodowana przez popularność śmieciowego jedzenia. (...) Żywność tego typu to tak zwane bomby kaloryczne, które dostarczają dużej ilości energii (sporo kalorii), przy niskiej wartości odżywczej (znikome ilości składników mineralnych i witamin). Dzieci zjadając śmieciowe przekąski, bardzo często nie mają już apetytu na wartościowe produkty. Poza tym uczą się smaku mocno słodkiego i słonego, więc owoce czy warzywa przestają być atrakcyjne."

Pomoce dydaktyczne

Pliki umieszczone są do osobnego pobrania