Społeczność
Miejsce na to, by zainspirować. Siebie i innych. Wieści z życia przedszkoli, konkursy, odpowiedzi na nurtujące Was pytania.
Zdrowe przysmaki jesieni - warzywa
Wpis został sprawdzony przez moderatora
Karta projektu edukacyjnego
Projekt przedsięwzięcie
Temat projektu: Zdrowe przysmaki jesieni – warzywa
Autorzy projektu: Dzieci z grupy I
Nauczyciel prowadzący grupę projektową: mgr Monika Sołtysiak, mgr Elżbieta Jaśkiewicz
Cel główny projektu: uświadomienie znaczenia spożywania warzyw i owoców dla zdrowia.
Opis realizacji projektu:
Odbiorcą projektu „Jesienne przysmaki – warzywa” były dzieci z grupy I uczęszczające do naszego przedszkola. Projekt tematycznie skupiony był wokół warzyw.
Podczas realizacji projektu zamierzałyśmy rozbudzić u dzieci umiejętność współpracy, podejmowania decyzji, dokonywania własnych wyborów, planowania a także rozwinąć ich zainteresowania światem przyrody oraz kształtować postawy prozdrowotne.
W pierwszej fazie realizacji projektu rozbudziłyśmy ciekawość dzieci światem przyrody nieożywionej - darami jesieni. Podejmowałyśmy działania mające na celu zainteresowanie dzieci tematem. W sali pojawiła się wystawka warzyw przyniesionych do przedszkola przez rodziców i pracowników.
- Podejmowanie działań zabawowych inspirujących do podjęcia tematyki projektu.
- Zaciekawienie dzieci tematem
Następnie określiłyśmy wspólnie z dziećmi stan wiedzy na temat jesiennych warzyw za pomocą wstępnej siatki skojarzeń, co pozwoliło nam na ustalenie razem z dziećmi ośrodków tematycznych.
„Burza mózgów” – Co wiemy o warzywach?
-Sformułowanie listy pytań- postawienie konkretnych pytań na które, będziemy poszukiwać odpowiedzi podczas realizacji projektu.
Wspólnie z dziećmi stworzyliśmy również listę pytań „Co chcielibyśmy dowiedzieć się o warzywach?” Oto przykłady niektórych z nich:
- dlaczego warzywa są kolorowe?
- skąd się biorą warzywa?
- gdzie rosną warzywa?
- Podpisanie kontraktu grupowego zobowiązującego do realizacji zadań.
- Stworzenie wstępnej siatki skojarzeń dzieci w poszczególnych grupach- określenie kierunku działań w ramach projektu
Wycieczka do sklepu z warzywami
Podczas wycieczki do sklepu z warzywami, dzieci nazywały owoce i warzywa.
Zabawy badawcze „Owoce czy warzywa?”
Działania praktyczne
Całą grupą przygotowaliśmy sałatkę warzywną, którą zjedliśmy wspólnie z rodzicami na pikniku.
Działania plastyczne
Zabawy tanmeczno - ruchowe
Montaż słowno – muzyczny, wystawa prac dzieci
Punktem kulminacyjnym był Piknik Rodzinny „Na marchewki urodziny”, podczas którego dzieci zaprezentowały krótki montaż słowno muzyczny.
Dzieci rozdały także swoim rodzicom indywidualnie przygotowane prezenty- „Marchewki”. Po prezentacji efektów działań podjętych w ramach projektu dzieci wraz z rodzicami wzięły udział w przygotowanych dla nich zabawach muzyczno- tanecznych.
Procedury badań
Podczas realizacji projektu dzieci wykazały się inwencją twórczą, doświadczały empirycznie: dokonywały pomiarów, smakowały, dokonywały obserwacji.
Odkrycia i informacje
W trakcie realizacji projektu zauważyłyśmy ogromne zaangażowanie dzieci, czuły się one autorami podejmowanych działań dzięki samodzielnemu modelowaniu danym zadaniem.
Metoda projektów pozwoliła dzieciom na twórcze doświadczanie. Rodzice chętnie włączyli się w realizację
Opis Projektu Gr. I
Temat projektu: „Zdrowe przysmaki jesieni”
Cel główny: Uświadomienie znaczenia spożywania warzyw i owoców dla zdrowia.
Cele ogólne:
- poznawanie zdrowego stylu odżywiania się,
- wyrabianie nawyków higienicznego spożywania pokarmów,
- wychowanie świadomego konsumenta,
- uświadamianie dzieciom potrzeb harmonijnego współżycia człowieka
z przyrodą, - zachęcanie do eksplorowania i posługiwania się narzędziami badawczymi,
- rozwijanie umiejętności samodzielnej pracy u dziecka oraz umiejętności współpracy w zespole,
- przygotowanie do kontynuowania edukacji zdrowotnej na poziomie szkolnym.
- zachęcanie do smakowania różnych warzyw i potraw, mimo niechęci czy uprzedzeń
Cele operacyjne:
Dzieci:
· za pomocą zmysłów obserwują i poznają warzywa
· rozpoznają i nazywają wybrane warzywa
· prawidłowo posługują się lupą, lornetką, lusterkiem, aparatem fotograficznym oraz dostępnymi przewodnikami i atlasami,
· dokonują pomiarów wspólną miarą (sznurek określonej długości)
· rozpoznają i nazywają warzywa, które możemy spotkać w ogrodzie
· wykonują sałatkę warzywną uczestnicząc w zajęciach kulinarnych
Uzasadnienie wyboru tematu:
Prawidłowe, racjonalne żywienie dzieci, obok regularnej aktywności fizycznej, jest ważnym elementem zdrowego stylu życia, warunkującym pełnię zdrowia oraz prawidłowy wzrost i rozwój młodego organizmu. Właściwa i dopasowana do wieku dieta dziecka jest istotna także z punktu widzenia profilaktyki różnych chorób, w tym szczególnie chorób dieto-zależnych.
Do błędów w żywieniu dzieci zaliczyć można nadmiar spożywanych słodyczy i słodkich napojów, dużą ilość tłustych i ciężkostrawnych potraw oraz stosowanie wysoko przetworzonej żywności czy nadużywanie soli. Z drugiej strony, diety dzieci często są niedoborowe w mleko i produkty mleczne oraz warzywa i owoce.
Inne podstawowe błędy dotyczą pomijania głównych posiłków w ciągu dnia (np. brak I śniadania) czy też podjadania zbyt dużej ilości kalorycznych a bezwartościowych przekąsek. Powyższe nieprawidłowości mogą prowadzić m.in. do zaparć u dzieci, występowania niedoborów witaminowo-mineralnych, zaburzeń wzrostu i rozwoju jak również skutkować nadwagą czy otyłością.
Stąd edukacja żywieniowa rodziców, oraz małych dzieci może stanowić ważny element wczesnej profilaktyki wielu chorób oraz odgrywać istotną rolę w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych już w dzieciństwie.
W tym celu należy rozważyć następujące zagadnienia:
- postawienie pytań kluczowych, na które będziemy poszukiwać odpowiedzi
- wybór i analiza literatury służącej wzbogaceniu wiedzy
- przeprowadzenie obserwacji i badań służących rozwiązaniu problemów
- poznanie wybranych warzyw w różnych środowiskach przyrodniczych : ogród
- poznanie i nazywanie części roślin (korzeń, łodyga, liście, kwiat,)
- uczestnictwo w zabawach badawczych, eksperymentach przyrodniczych
- posługiwanie się narzędziami badawczymi
- uczestnictwo w zabawach dydaktycznych, muzyczno- tanecznych, ćwiczeniach, pracach plastycznych i zadaniach przygotowanych z zakresu edukacji zdrowotnej
- zaprezentowanie pozyskanej wiedzy i doświadczenia w różnych formach wyrazu artystycznego oraz pracy samodzielnej
Termin realizacji projektu: 30.09.- 08.10.2013r.
Kryteria oceny projektu:
- udział i zaangażowanie poszczególnych grup przedszkolnych w realizację przedsięwzięcia
- podział zadań między członków poszczególnych grup
- trafność przeprowadzonych działań
- prezentacja efektów pracy dotyczących projektu na forum przedszkola podczas pikniku rodzinnego
Zakładane formy prezentacji efektów projektu:
- Wystawa prac wykonanych przez dzieci w ramach projektu.
- Wystawa obiektów zgromadzonych w czasie prac badawczych.
- Przedstawienie teatralne.
- Koncert uczestników projektu.
- Wystawa zdjęć wykonanych w czasie trwania projektu.
Planowane działania:
- zabawy badawcze: poznawanie różnorodnych warzyw, ich cech charakterystycznych, walorów zdrowotnych a także sposobów przetwarzania
- zabawy i zajęcia warsztatowe i kulinarne: przygotowanie sałatek, soków w oparciu o dostępne warzywa
- spacery i wycieczki: ogrodu, warzywniaka
- spotkania z ekspertami: kucharki
- zabawy plastyczne
Harmonogram projektu gr. I
Lp.
Zadanie
Zaplanowane działania
Osoba odpowiedzialna
Termin
1. Zaciekawienie tematem
Rozmowa na temat zmian zachodzących w przyrodzie
w okresie jesieni oraz darów natury jakie daje nam nowa pora roku.
Monika Sołtysiak
Elżbieta Jaśkiewicz
30.09.2013r.
Podejmowanie działań zabawowych inspirujących do podjęcia tematyki projektu: zabawa ruchowe, zabawy umożliwiające wielozmysłowe doświadczenia związane z warzywami
Monika Sołtysiak
Elżbieta Jaśkiewicz
30.09 – 01.10.2013r.
Tworzenia mapy pojęciowej
„Warzywa”, zachęcanie do poszukiwania informacji, podpisanie kontraktu grupowego zobowiązującego do realizacji zadań.
Monika Sołtysiak
Elżbieta Jaśkiewicz
01.10.2013r.
Tworzenie kącika warzywnego w sali
Monika Sołtysiak
Elżbieta Jaśkiewicz
03.10.2013r.
Postawienie konkretnych pytań na które będziemy poszukiwać odpowiedzi:
-dlaczego warzywa są kolorowe?
-skąd się biorą warzywa?
-gdzie rosną warzywa?
Monika Sołtysiak
Elżbieta Jaśkiewicz
03.10.2013r.
2. Budowanie wspólnych doświadczeń
Gromadzenie i wybór literatury związanej z warzywami i z pomocą rodziców.
Monika Sołtysiak
Elżbieta Jaśkiewicz, rodzice
03 – 04 10. 2013r.
Poszukiwanie wiedzy z pomocą środków multimedialnych
Monika Sołtysiak
Elżbieta Jaśkiewicz
04 – 05
10.2013r.
Realizacja ośrodka tematycznego „Warzywa z naszych ogrodów”
Monika Sołtysiak
Elżbieta Jaśkiewicz
01.10– 04.10
2013r.
Wycieczka na stragan warzywny
Monika Sołtysiak
Elżbieta Jaśkiewicz
03.10.2013r.
Wizyta w Bibliotece Miejskiej nr 5
Monika Sołtysiak
Elżbieta Jaśkiewicz
04.10.2013r.
3.Prezentowanie zdobytej wiedzy i doświadczeń
Skonstruowanie mapy pojęciowej końcowej
Monika Sołtysiak
Elżbieta Jaśkiewicz
07.10.2013r.
Montaż słowno – muzyczny, wystawa prac dzieci, piknik rodzinny
Monika Sołtysiak
Elżbieta Jaśkiewicz
08.10.2013r
Opracowała:
mgr Monika Sołtysiak
Zobacz wszystkie wpisy
od Monika Grabiszewska
Wyślij wiadomość
do Monika Grabiszewska
Nagrody dla dzieci nowość
Szukasz drobnych prezentów, które mogłyby być nagrodami dla dzieci w przedszkolnym konkursie? Zajrzyj do naszego sklepu – w zestawach kupujesz, niższą cenę zyskujesz!
bliżej MAX nowość
Nieograniczony dostęp do scenariuszy, filmów oraz piosenek. Bliżej MAX łączy wszystkie nasze usługi w jeden wygodny i tani abonament! Subskrybując bliżej MAX, otrzymujesz dodatkowo plany tygodniowe, atrakcyjne zestawy pomocy, a także 10 pobrań, które możesz użyć do dowolnych pomocy dydaktycznych ze strony www.blizejprzedszkola.pl