Akademia Edukacji posiada AKREDYTACJĘ Małopolskiego Kuratora Oświaty

Zobacz nas


  • Strony www dla przedszkoli Nasze strony to gotowe rozwiązanie. Dostajesz od nas wszystko co potrzebujesz do prowadzenia strony www przedszkola.
Polecamy Kolagen do picia po 40. roku życia nie tylko dla mamy

Kolagen do picia po 40. roku życia nie tylko dla mamy

miesiąc temu Polecamy

Zarówno mama, jak i tata mogą rozważyć suplementację kolagenu. Szczególnie po 40. roku życia suplementacja kolagenu może pomóc spowolnić naturalne procesy starzeniowe skóry, stawów i innych tkanek. Już około sześćdziesiątki produkcja kolagenu w organizmie ustaje niemal całkowicie.

Dlaczego warto suplementować kolagen?

„Z całą pewnością kolagen do picia to suplement diety, który nie jest zarezerwowany wyłącznie dla kobiet po 40. roku życia” – mówią twórcy polskiej marki Ysto. – „Polecamy stosowanie kolagenu zarówno mamom, jak i tatom, a także babciom oraz dziadkom”.

Producent suplementu diety Collagen Your Skin podzielił się z nami najważniejszymi informacjami na temat suplementacji kolagenu, które są poparte badaniami naukowymi.

Niemal każdy po 40. roku życia powinien rozważyć suplementację kolagenu, który stanowi główne białko strukturalne w organizmie człowieka. Jest budulcem wielu tkanek, m.in.:

  • skóry,
  • włosów,
  • chrząstki stawowej
  • i narządów wewnętrznych.

Ze względu na dużą ilość wiązań wodorowych i kowalencyjnych kolagen odpowiada za zwartą strukturę tkanek i ich odporność na uszkodzenia.

Rola kolagenu w organizmie

Około 50% kolagenu znajduje się w skórze” – tłumaczą twórcy Ysto. – „Dlatego najczęściej wymieniane efekty stosowania kolagenu do picia dotyczą właśnie poprawy kondycji skóry”.

Kolagen ma jednak znacznie większą rolę w organizmie, utrzymując strukturalną integralność większości tkanek oraz narządów. Ponadto:

  • uczestniczy w procesach regeneracyjnych, m.in. w gojeniu, tworzeniu blizn, zrastaniu się kości,
  • wspomaga wiązanie wody w tkankach, zwiększając poziom ich nawilżenia,
  • wspiera wchłanianie składników mineralnych.

Spadek poziomu kolagenu wraz z wiekiem

Dopóki w organizmie trwa niezakłócony proces fibrylogenezy (wymiany starych włókien kolagenowych na nowe), możemy cieszyć się gładką skórą, sprężystymi stawami i mocnymi włosami oraz paznokciami.

W młodych organizmach fibrylogeneza przebiega bez przeszkód, co widzimy po idealnie gładkich skórach naszych dzieci. Jednak z wiekiem, zwykle między 20-25. rokiem życia, produkcja kolagenu zaczyna zwalniać.

Rocznie z naszych tkanek ubywa ok. 1-2% kolagenu, a w okolicach sześćdziesiątki wymiana starych włókien kolagenowych na nowe ustaje niemal całkowicie.

Trzeba mieć na uwadze, że tempo rozpadu włókien kolagenowych w organizmie może różnić się u poszczególnych osób. Odpowiadają za nie zarówno uwarunkowania genetyczne, jak i czynniki zewnętrzne, np.:

  • niezdrowa dieta (m.in. nadmiar cukru w diecie),
  • nałogi (w szczególności palenie papierosów),
  • nadmierna ekspozycja skóry na promieniowanie UVA (sprzyja tzw. fotostarzeniu),
  • stres (niemal nieunikniony w dzisiejszych czasach).

Stopniowy spadek poziomu kolagenu w organizmie możemy początkowo zaobserwować zwłaszcza na skórze: maleje jej gęstość, jędrność i elastyczność, pojawiają się pierwsze zmarszczki.

Czy kolagen do picia zatrzyma czas?

Czterdziestka to wciąż dobry moment, by rozpocząć suplementację kolagenu. Chociaż kolagen do picia nie zatrzyma czasu, regularnie go stosując, można istotnie spowolnić procesy starzeniowe związane z malejącym poziomem kolagenu w organizmie.

Suplementy diety z kolagenem hydrolizowanym mają przewagę nad naturalnymi źródłami pokarmowymi kolagenu. Hydroliza to specjalny proces obróbki, który umożliwia podzielenie długich łańcuchów kolanowych (cząsteczek o wielkości 100000-300000 Da) na znacznie krótsze peptydy (o długości poniżej 2000-10000 Da).

Badania naukowe wskazują, że peptydy kolagenowe o wielkości poniżej 5000 Da mogą być wchłaniane do krwiobiegu w ponad 90%. Ponadto di- i tripeptydy są odporne na dalszy rozkład do pojedynczych aminokwasów. Dzięki temu służą jedynie jako budulce kolagenu.

Hydroliza kolagenu o dobranych parametrach pozwala tworzyć peptydy kolagenowe o specjalnych właściwościach. 

Świetny przykład stanowią peptydy sygnałowe, które fibroblasty (komórki skóry) rozpoznają jako nadmierny rozkład własnego kolagenu w skórze. W rezultacie przyspiesza produkcja nowego kolagenu i innych białek macierzy zewnątrzkomórkowej [8].

Kolagen do picia po 40. roku życia – korzyści dla kobiet

Na przestrzeni ostatnich lat przeprowadzono wiele badań dotyczących wpływu suplementacji kolagenu na różne aspekty fizjologiczne kobiet, m.in.:

  • skórę – u kobiet w wieku 50-70 lat suplementujących 5000 mg peptydów kolagenowych VERISOL® F dziennie po 8 tygodniach zaobserwowano redukcję zmarszczek wokół oczu o 15% [9],
  • włosy – u kobiet w wieku 39-75 lat suplementujących 2500 mg peptydów kolagenowych VERISOL® P dziennie po 16 tygodniach zaobserwowano zwiększone o 31% namnażanie się komórek mieszków włosowych [10],
  • paznokcie – u 25 uczestników w wieku (26-50 lat) suplementujących 2500 mg peptydów kolagenowych VERISOL® P dziennie po 4 tygodniach zaobserwowano wzrost tempa paznokci o 12% [11].

Kolagen do picia po 40. roku życia – korzyści dla mężczyzn

Te same efekty suplementacji kolagenu, które odnotowano u kobiet, mogą dotyczyć również mężczyzn. Dlatego ojcowie, którym zależy na młodym wyglądzie skóry i dobrej kondycji włosów oraz paznokci, również powinni rozważyć kolagen do picia.

Panów do suplementacji kolagenu dodatkowo zachęcić może fakt, że kolagen to aż 60% suchej masy chrząstki stawowej. To właśnie on nadaje jej pożądaną gładkość i elastyczność, co przeciwdziała tarciom w układzie ruchu  [12].

Coraz więcej obiecujących wyników badań naukowych pojawia się także w zakresie stosowania kolagenu na stawy:

  • u uczestników w wieku 30-75 lat borykających się z artozą ChZS suplementujących 10000 mg peptydów kolagenowych Naticol® po 10 tygodniach odnotowano zmniejszenie dyskomfortu i poprawę jakości życia [13].

Jak wybrać najmocniejszy kolagen do picia? Wskazówki

„Wedle aktualnej wiedzy naukowej najlepszy kolagen do picia to ten na bazie bioaktywnych, specyficznych peptydów kolagenowych – rekomendują eksperci Ysto. – „Sama informacja o hydrolizowanym kolagenie nie wystarczy. Taki surowiec powinien mieć określoną masę cząsteczkową i badania skuteczności”.

Aktualnie wybór markowych peptydów kolagenowych na bazie różnych metod hydrolizy enzymatycznej jest na tyle duży, że każdy znajdzie coś dla siebie. Dlatego warto sięgać po produkty na bazie surowców, które wykazały skuteczność w preferowanym celu suplementacji, np. w redukcji zmarszczek, poprawie kondycji stawów.

Żeby rozszerzyć zastosowanie naszego kolagenu do picia, w jego składzie zastosowaliśmy nie jeden, a dwa rodzaje peptydów kolagenowych VERISOL® – tłumaczy Ysto. – „Efekty ich suplementacji potwierdzono zarówno dla skóry, jak i dla włosów oraz paznokci”.

Na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze kolagenu do picia?

  • Składniki dodatkowe – mogą one wspierać produkcję kolagenu w organizmie lub mieć synergiczne działanie, jak np. kwas hialuronowy, który wiąże cząsteczki wody czy miedź, która pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu tkanek łącznych.
  • Wygodna forma stosowania – mają ją jednoporcjowe saszetki z kolagenem w proszku do rozpuszczenia w wodzie. Są łatwe w transporcie i zapewniają precyzyjne dozowanie kolagenu.
  • Czysty skład – suplement diety ma pomagać, a nie szkodzić, dlatego postaw na ten bez zbędnych dodatków: cukru, sztucznych barwników, aromatów, przeciwzbrylaczy i konserwantów.

Kolagen do picia – jak stosować?

Eksperci Ysto rekomendują suplementację kolagenu przez min. 3 miesiące dla uzyskania najbardziej satysfakcjonujących rezultatów. Ważna jest zarówno długość, jak i systematyczność picia kolagenu.

Nie przekraczaj dziennej porcji kolagenu zalecanej przez producenta. Równolegle dbaj o zdrowe odżywianie, odpowiednio długi sen i regularną aktywność fizyczną.

Przeciwwskazania do stosowania kolagenu

Suplementy diety z kolagenem są przeznaczone dla osób dorosłych. Jeśli chorujesz przewlekle lub przyjmujesz leki na stałe, skonsultuj stosowanie kolagenu do picia z lekarzem. To samo dotyczy kobiet w ciąży i karmiących piersią, ponieważ aktualnie nie ma badań naukowych, które określałyby długoterminowe skutki suplementacji kolagenu dla mam i ich dzieci.
 

Kolagen do picia po 40. roku życia ma duży sens!

Suplementacja kolagenu przez rodziców po 40. roku życia jest szczególnie istotna, ponieważ produkcja tego białka naturalnie spada wraz z wiekiem i niemal całkowicie ustaje w okolicach sześćdziesiątki. Kolagen odpowiada nie tylko za zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Utrzymuje również właściwą strukturę innych tkanek, np. chrząstki stawowej czy narządów wewnętrznych.

 

Nota:

Artykuł powstał przy współpracy z ekspertami marki Ysto, której kolagen do picia Collagen Your Skin, jest najpopularniejszym kolagenem na zmarszczki wybieranym w serwisie Wybieramykolagen.pl przez grupy wiekowe 25-55 lat (analiza Wybieramykolagen.pl za okres 15.01-10.02.2025). Więcej o suplementach marki Ysto przeczytasz na stronie Ysto.pl.

 

[artykuł partnera] 

 

 

Komentarze

Zobacz również

PROMOCJA – odbierz wyjątkowe bonusy Dowiedz się więcej
Analizujemy zanonimizowane informacje naszych użytkowników, aby lepiej dopasować naszą ofertę oraz zawartość strony do Twoich potrzeb. Strona ta korzysta również z plików cookie, aby np. analizować ruch na stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostęp plików cookie w Twojej przeglądarce. Dowiedz się więcej.