Zdrowe zmiany – oczami przedszkola
Fragment artykułu: (…) Jesienią powinniśmy wziąć przykład z wiewiórek i zrobić zimowe zapasy. Dlatego w naszym przedszkolu w październiku kupiliśmy kilkanaście dużych dyni. Przechowywane w suchym, chłodnym magazynie – nie zepsuły się i wystarczyły nam do końca lutego. To aż pięć... więcej
Ten plik można pobrać za pomocą przelewu (2.99 PLN brutto) lub za pomocą pobrań dołączanych do miesięcznika BLIEJ PRZEDSZKOLA.
Ostatnio pobierane
Znajdź dla siebie
Fragment artykułu:
(…) Jesienią powinniśmy wziąć przykład z wiewiórek i zrobić zimowe zapasy. Dlatego w naszym przedszkolu w październiku kupiliśmy kilkanaście dużych dyni. Przechowywane w suchym, chłodnym magazynie – nie zepsuły się i wystarczyły nam do końca lutego. To aż pięć miesięcy ze słoneczną zupą dyniową, placuszkami dyniowo-jabłkowymi i surówką z dyni. W przyszłym roku kupimy ich więcej. W podobny sposób można przechowywać jabłka, które nawet po kilku miesiącach nadają się do spożycia. Sprawdźcie też we wrześniu i październiku ceny orzechów włoskich i porównajcie z orzechami paczkowanymi, które kupujecie w trakcie roku. Te zakupione jesienią z pewnością okażą się znacznie tańsze. Ponadto będziecie wiedzieli, jak były przechowywane.
Z treści artykułu dowiemy się m.in.:
- w jaki sposób wprowadzać do jadłospisu zmiany tak, by nie nadwyrężyły przedszkolnego budżetu;
- na jakie produkty zwracać szczególną uwagę, by zmienić dietę dzieci na zdrowszą;
- jak zachęcać dzieci do kosztowania nieznanych im potraw.
Objętość artykułu: 2 strony.