
Zdrowe zmiany – oczami przedszkola

Katarzyna Płachecka
zobacz wszystkie artykuły
Fragment artykułu: (…) Jesienią powinniśmy wziąć przykład z wiewiórek i zrobić zimowe zapasy. Dlatego w naszym przedszkolu w październiku kupiliśmy kilkanaście dużych dyni. Przechowywane w suchym, chłodnym magazynie – nie zepsuły się i wystarczyły nam do końca lutego. To aż pięć... więcej
Zobacz również
dyrektormenadżerzdrowe odżywianie
lub skorzystaj z wyszukiwarki
Fragment artykułu:
(…) Jesienią powinniśmy wziąć przykład z wiewiórek i zrobić zimowe zapasy. Dlatego w naszym przedszkolu w październiku kupiliśmy kilkanaście dużych dyni. Przechowywane w suchym, chłodnym magazynie – nie zepsuły się i wystarczyły nam do końca lutego. To aż pięć miesięcy ze słoneczną zupą dyniową, placuszkami dyniowo-jabłkowymi i surówką z dyni. W przyszłym roku kupimy ich więcej. W podobny sposób można przechowywać jabłka, które nawet po kilku miesiącach nadają się do spożycia. Sprawdźcie też we wrześniu i październiku ceny orzechów włoskich i porównajcie z orzechami paczkowanymi, które kupujecie w trakcie roku. Te zakupione jesienią z pewnością okażą się znacznie tańsze. Ponadto będziecie wiedzieli, jak były przechowywane.
Z treści artykułu dowiemy się m.in.:
- w jaki sposób wprowadzać do jadłospisu zmiany tak, by nie nadwyrężyły przedszkolnego budżetu;
- na jakie produkty zwracać szczególną uwagę, by zmienić dietę dzieci na zdrowszą;
- jak zachęcać dzieci do kosztowania nieznanych im potraw.
Objętość artykułu: 2 strony.
Aby pobrać plik, musisz być zalogowany
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj się bezpłatnie.
wydawnictwo@blizejprzedszkola.pl
Dział Obsługi Klienta
Katarzyna Kozakowska
katarzyna.kozakowska@blizejprzedszkola.pl
Renata Głogowska
renata.glogowska@blizejprzedszkola.pl
telefon: 12 631 04 10 wew 101
Nasza siedziba
Kwiatowa 3, 30-437 Kraków
Odbiory realizujemy od poniedziałku do piątku
w godzinach od 8.00 do 15.00.