Akademia Edukacji posiada AKREDYTACJĘ Małopolskiego Kuratora Oświaty
Typ: pdf
Wielkość: 678.22 kb
Stron: 2
Id: 1862

Zdrowe zmiany – oczami przedszkola

Katarzyna Płachecka   Maj 2012

Fragment artykułu: (…) Jesienią powinniśmy wziąć przykład z wiewiórek i zrobić zimowe zapasy. Dlatego w naszym przedszkolu w październiku kupiliśmy kilkanaście dużych dyni. Przechowywane w suchym, chłodnym magazynie – nie zepsuły się i wystarczyły nam do końca lutego. To aż pięć... więcej
Pobierz

Zobacz również

dyrektormenadżerzdrowe odżywianie

Więcej w podobnej tematyce znajdziesz klikając w jeden z tagów lub skorzystaj z wyszukiwarki

Więcej z działu

Zdrowie i sprawność fizyczna

Więcej z tego numeru

Maj 2012

Fragment artykułu:
(…) Jesienią powinniśmy wziąć przykład z wiewiórek i zrobić zimowe zapasy. Dlatego w naszym przedszkolu w październiku kupiliśmy kilkanaście dużych dyni. Przechowywane w suchym, chłodnym magazynie – nie zepsuły się i wystarczyły nam do końca lutego. To aż pięć miesięcy ze słoneczną zupą dyniową, placuszkami dyniowo-jabłkowymi i surówką z dyni. W przyszłym roku kupimy ich więcej. W podobny sposób można przechowywać jabłka, które nawet po kilku miesiącach nadają się do spożycia. Sprawdźcie też we wrześniu i październiku ceny orzechów włoskich i porównajcie z orzechami paczkowanymi, które kupujecie w trakcie roku. Te zakupione jesienią z pewnością okażą się znacznie tańsze. Ponadto będziecie wiedzieli, jak były przechowywane.


Z treści artykułu dowiemy się m.in.:

  • w jaki sposób wprowadzać do jadłospisu zmiany tak, by nie nadwyrężyły przedszkolnego budżetu;
  • na jakie produkty zwracać szczególną uwagę, by zmienić dietę dzieci na zdrowszą;
  • jak zachęcać dzieci do kosztowania nieznanych im potraw.

Objętość artykułu: 2 strony.