Akademia Edukacji posiada AKREDYTACJĘ Małopolskiego Kuratora Oświaty
Typ: pdf
Wielkość: 696.92 kb
Stron: 2
Id: 2897

Kulinarne przysmaki – czyli co lubią przedszkolaki (scenariusz zajęć)

Elżbieta Bukowiecka-Górny   Wrzesień 2012

Zapraszamy do nowego cyklu – „Zdrowe żywienie przedszkolaka”! W trakcie organizowanych w jego ramach zajęć dzieci zapoznają się z zasadami właściwego odżywiania i dowiadują się, dlaczego jedzenie owoców, warzyw, produktów mlecznych ma pozytywny wpływ na zdrowie. F... więcej
Pobierz

Zobacz również

scenariusz zajęćzdrowe odżywianiepięciolateksześciolatek

Więcej w podobnej tematyce znajdziesz klikając w jeden z tagów lub skorzystaj z wyszukiwarki

Więcej z działu

Zdrowie i sprawność fizyczna

Więcej z tego numeru

Wrzesień 2012

Zapraszamy do nowego cyklu – „Zdrowe żywienie przedszkolaka”! W trakcie organizowanych w jego ramach zajęć dzieci zapoznają się z zasadami właściwego odżywiania
i dowiadują się, dlaczego jedzenie owoców, warzyw, produktów mlecznych ma pozytywny wpływ na zdrowie.


Fragment artykułu:

Dziecko spędza w przedszkolu znaczną część dnia i przede wszystkim tam spożywa posiłki – dlatego tak ważne jest, by nauczyciele wychowania przedszkolnego mieli świadomość, że w dużej mierze to od nich zależy proces kształtowania się prawidłowych nawyków żywieniowych najmłodszych. Ważna jest nie tylko ilość i jakość jedzenia, ale także regularność i sposób podawania potraw. Organizowanie żywienia to jedno z wielu zadań dyrektora przedszkola, intendenta i personelu kuchennego, mające na celu kształtowanie właściwych przyzwyczajeń i nawyków żywieniowych, wybór zdrowych i unikanie szkodliwych potraw. Wszystkie podejmowane w tym zakresie działania służą prawidłowemu rozwojowi dziecka oraz wpływają na jakość codziennego funkcjonowania.
Właściwe żywienie dziecka oznacza jego zdrowie nie tylko w okresie rozwoju, ale także w dorosłym życiu. Dieta wieku przedszkolnego powinna być oparta na pełnowartościowym programie żywieniowym i musi uwzględniać odpowiednią ilość dobrej jakości podstawowych składników odżywczych (białka, węglowodany, cukry, sole mineralne i witaminy). W przedszkolu dziecko ma okazję dowiedzieć się, jak należy się zdrowo odżywiać.

Główną część artykułu stanowi:
scenariusz zajęć dla dzieci 5- i 6-letnich „Zasady zdrowego żywienia”.

Cele założone w scenariuszu:

  • poznawanie podstawowych zasad prawidłowego odżywiania się;
  • nabywanie umiejętności rozpoznawania produktów potrzebnych do właściwego funkcjonowania organizmu;
  • rozpoznawanie warzyw oraz innych produktów stosowanych do przygotowania drugiego śniadania;
  • przyjmowanie właściwej pozycji przy stole podczas spożywania posiłku;
  • utrwalanie nawyku spokojnego zachowania się przy stole i nieprowadzenia głośnych rozmów;
  • rozwijanie twórczej wyobraźni – próby nazywania własnego wytworu kulinarnego.

Objętość artykułu: 2 strony.