Kartka z kalendarza na marzec
Wiemy jak cenny jest Twój czas, dlatego co miesiąc otrzymujesz od nas komplet gotowych materiałów, które pomogą Ci przygotowywać się do zajęć – szybko, łatwo i przyjemnie!
nr 03.258/2023 - materiały na kwiecień Luty 2023
nr 02.257/2023 - materiały na marzec Styczeń 2023
nr 01.256/2023 - materiały na luty Grudzień 2022
nr 12.255/2022 - materiały na styczeń Listopad 2022
nr 11.254/2022 - materiały na grudzień Październik 2022
nr 10.253/2022 - materiały na listopad Wrzesień 2022
nr 09.252/2022 - materiały na październik Lipiec-sierpień 2022
nr 7-8.250-251/2022 - materiały na cały rok Czerwiec 2022
nr 06.249/2022 - materiały na wrzesień Maj 2022
nr 05.248/2022 - materiały na czerwiec Kwiecień 2022
nr 04.247/2022 - materiały na maj Marzec 2022
nr 03.246/2022 - materiały na kwiecień
Kiosk
Uzyskaj dostęp do ponad 1700 scenariuszy i artykułów dostępnych w naszym kiosku. Już od 18 zł miesięcznie.
Wielkość: 696.92 kb
Stron: 2
Id: 2897
Kulinarne przysmaki – czyli co lubią przedszkolaki (scenariusz zajęć)
Zapraszamy do nowego cyklu – „Zdrowe żywienie przedszkolaka”! W trakcie organizowanych w jego ramach zajęć dzieci zapoznają się z zasadami właściwego odżywiania i dowiadują się, dlaczego jedzenie owoców, warzyw, produktów mlecznych ma pozytywny wpływ na zdrowie. F... więcej
Ten plik można pobrać za pomocą przelewu (1.99 PLN brutto) lub za pomocą pobrań dołączanych do miesięcznika BLIŻEJ PRZEDSZKOLA.
Ostatnio pobierane
Zapraszamy do nowego cyklu – „Zdrowe żywienie przedszkolaka”! W trakcie organizowanych w jego ramach zajęć dzieci zapoznają się z zasadami właściwego odżywiania
i dowiadują się, dlaczego jedzenie owoców, warzyw, produktów mlecznych ma pozytywny wpływ na zdrowie.
Fragment artykułu:
Dziecko spędza w przedszkolu znaczną część dnia i przede wszystkim tam spożywa posiłki – dlatego tak ważne jest, by nauczyciele wychowania przedszkolnego mieli świadomość, że w dużej mierze to od nich zależy proces kształtowania się prawidłowych nawyków żywieniowych najmłodszych. Ważna jest nie tylko ilość i jakość jedzenia, ale także regularność i sposób podawania potraw. Organizowanie żywienia to jedno z wielu zadań dyrektora przedszkola, intendenta i personelu kuchennego, mające na celu kształtowanie właściwych przyzwyczajeń i nawyków żywieniowych, wybór zdrowych i unikanie szkodliwych potraw. Wszystkie podejmowane w tym zakresie działania służą prawidłowemu rozwojowi dziecka oraz wpływają na jakość codziennego funkcjonowania.
Właściwe żywienie dziecka oznacza jego zdrowie nie tylko w okresie rozwoju, ale także w dorosłym życiu. Dieta wieku przedszkolnego powinna być oparta na pełnowartościowym programie żywieniowym i musi uwzględniać odpowiednią ilość dobrej jakości podstawowych składników odżywczych (białka, węglowodany, cukry, sole mineralne i witaminy). W przedszkolu dziecko ma okazję dowiedzieć się, jak należy się zdrowo odżywiać.
Główną część artykułu stanowi:
scenariusz zajęć dla dzieci 5- i 6-letnich „Zasady zdrowego żywienia”.
Cele założone w scenariuszu:
- poznawanie podstawowych zasad prawidłowego odżywiania się;
- nabywanie umiejętności rozpoznawania produktów potrzebnych do właściwego funkcjonowania organizmu;
- rozpoznawanie warzyw oraz innych produktów stosowanych do przygotowania drugiego śniadania;
- przyjmowanie właściwej pozycji przy stole podczas spożywania posiłku;
- utrwalanie nawyku spokojnego zachowania się przy stole i nieprowadzenia głośnych rozmów;
- rozwijanie twórczej wyobraźni – próby nazywania własnego wytworu kulinarnego.
Objętość artykułu: 2 strony.