Zobacz zawartość numeru 7-8/2019 z materiałami na różne okazje… zobacz
Akademia Edukacji posiada AKREDYTACJĘ Małopolskiego Kuratora Oświaty
Typ: pdf
Wielkość: 696.92 kb
Stron: 2
Id: 2897

Kulinarne przysmaki – czyli co lubią przedszkolaki (scenariusz zajęć)

Elżbieta Bukowiecka-Górny   Wrzesień 2012

Zapraszamy do nowego cyklu – „Zdrowe żywienie przedszkolaka”! W trakcie organizowanych w jego ramach zajęć dzieci zapoznają się z zasadami właściwego odżywiania i dowiadują się, dlaczego jedzenie owoców, warzyw, produktów mlecznych ma pozytywny wpływ na zdrowie. F... więcej
Pobierz Ten plik można pobrać za pomocą SMS (1.23 PLN brutto) lub wpisując kod do pobierania.

Zobacz również

scenariusz zajęćzdrowe odżywianiepięciolateksześciolatek

Więcej w podobnej tematyce znajdziesz klikając w jeden z tagów
lub skorzystaj z wyszukiwarki

Więcej z działu

Zdrowie i sprawność fizyczna

Więcej z tego numeru

Wrzesień 2012

Zapraszamy do nowego cyklu – „Zdrowe żywienie przedszkolaka”! W trakcie organizowanych w jego ramach zajęć dzieci zapoznają się z zasadami właściwego odżywiania
i dowiadują się, dlaczego jedzenie owoców, warzyw, produktów mlecznych ma pozytywny wpływ na zdrowie.


Fragment artykułu:

Dziecko spędza w przedszkolu znaczną część dnia i przede wszystkim tam spożywa posiłki – dlatego tak ważne jest, by nauczyciele wychowania przedszkolnego mieli świadomość, że w dużej mierze to od nich zależy proces kształtowania się prawidłowych nawyków żywieniowych najmłodszych. Ważna jest nie tylko ilość i jakość jedzenia, ale także regularność i sposób podawania potraw. Organizowanie żywienia to jedno z wielu zadań dyrektora przedszkola, intendenta i personelu kuchennego, mające na celu kształtowanie właściwych przyzwyczajeń i nawyków żywieniowych, wybór zdrowych i unikanie szkodliwych potraw. Wszystkie podejmowane w tym zakresie działania służą prawidłowemu rozwojowi dziecka oraz wpływają na jakość codziennego funkcjonowania.
Właściwe żywienie dziecka oznacza jego zdrowie nie tylko w okresie rozwoju, ale także w dorosłym życiu. Dieta wieku przedszkolnego powinna być oparta na pełnowartościowym programie żywieniowym i musi uwzględniać odpowiednią ilość dobrej jakości podstawowych składników odżywczych (białka, węglowodany, cukry, sole mineralne i witaminy). W przedszkolu dziecko ma okazję dowiedzieć się, jak należy się zdrowo odżywiać.

Główną część artykułu stanowi:
scenariusz zajęć dla dzieci 5- i 6-letnich „Zasady zdrowego żywienia”.

Cele założone w scenariuszu:

  • poznawanie podstawowych zasad prawidłowego odżywiania się;
  • nabywanie umiejętności rozpoznawania produktów potrzebnych do właściwego funkcjonowania organizmu;
  • rozpoznawanie warzyw oraz innych produktów stosowanych do przygotowania drugiego śniadania;
  • przyjmowanie właściwej pozycji przy stole podczas spożywania posiłku;
  • utrwalanie nawyku spokojnego zachowania się przy stole i nieprowadzenia głośnych rozmów;
  • rozwijanie twórczej wyobraźni – próby nazywania własnego wytworu kulinarnego.

Objętość artykułu: 2 strony.