Akademia Edukacji posiada AKREDYTACJĘ Małopolskiego Kuratora Oświaty

Zobacz nas


  • Strony www dla przedszkoli Nasze strony to gotowe rozwiązanie. Dostajesz od nas wszystko co potrzebujesz do prowadzenia strony www przedszkola.

Społeczność

Miejsce na to, by zainspirować. Siebie i innych. Wieści z życia przedszkoli, konkursy, odpowiedzi na nurtujące Was pytania.

"Bursztynkowa" fabryka czekolady


Wydarzenie dodał(a) Stanisława Mariola Ciszewska
ponad 13 lat temu, wyświetleń 1911


Wpis został sprawdzony przez moderatora

Czekoladę, popularne "małe co nieco” lubią chyba wszyscy. Dzieci 3-letnie z grupy II koszalińskiej dziewiątki zastanawiały się, czy czekoladę można wykonać  z produktów dostępnych w każdej kuchni? (gdy najdzie wielka ochota na  słodycze, których właśnie w domu nie ma). Podczas rozmowy kierowanej i zabaw tematycznych w kąciku kuchennym  dzieci dokonały wyboru składników na czekoladę. Wśród wielu dostępnych tego dnia produktów spożywczych były: cukier puder, kakao sypkie, śmietana. Dzieci miały spore trudności z wyselekcjonowaniem odpowiednich produktów. Niektórzy uważali, że nie da się zrobić czekolady w przedszkolu, mówili że czekoladę można kupić tylko w sklepie, że  cukierkowa fabryka robi czekoladę i że potrzebne są duże maszyny.
Postanowiliśmy sprawdzić, czy starym, „prababcinym” sposobem za pomocą łyżki i kubka oraz własnej ręki można zrobić czekoladę. Przeprowadziliśmy też głosowanie; ci, którzy uważali, że nie zrobi się czekolady łyżką, stawali przy tabliczce zakupionej czekolady, a ci, którzy sądzili, że można ją zrobić samodzielnie, stanęli przy stoliku z wybranymi produktami. Wiele dzieci zmieniało swój pogląd, widząc tabliczkę pysznej czekolady. Przy składnikach na czekoladę zostali nieliczni. Dlatego, już nie zwlekając, zaczęliśmy ucierać wsypane do kubka produkty (3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru pudru i 2 łyżki śmietany). Po dobrym utarciu składników powstał wspaniały krem czekoladowy, który smakował wszystkim; nikt nie mógł się oprzeć ciemnobrązowej, kakaowej masie, o czym świadczyły czekoladowe buzie dzieci. Radości było bardzo wiele - wszak czekolada poprawia samopoczucie.
Wyrób i degustacja czekolady przypomniała nam dorosłym, że te stare najprostsze sposoby są godne polecenia, a czekolada zrobiona w ten sposób to zdrowe źródło magnezu, tak cennego dla zdrowia minerału.


Zobacz wszystkie wpisy
od Stanisława Mariola Ciszewska



Wyślij wiadomość
do Stanisława Mariola Ciszewska

bliżej MAX

Nielimitowany dostęp do scenariuszy, filmów i piosenek – wszystko w jednym miejscu! BLIŻEJ MAX to wygodny i korzystny abonament, który łączy wszystkie nasze usługi. Subskrybując, zyskujesz dodatkowo:

  • gotowe plany miesięczne i tygodniowe,
  • atrakcyjne zestawy pomocy dydaktycznych,
  • 10 pobrań, które możesz wykorzystać na dowolne materiały ze strony blizejprzedszkola.pl.

Komentarze

Wyślij wiadomość do Stanisława Mariola Ciszewska