Akademia Edukacji posiada AKREDYTACJĘ Małopolskiego Kuratora Oświaty

Zobacz nas


  • Strony www dla przedszkoli Nasze strony to gotowe rozwiązanie. Dostajesz od nas wszystko co potrzebujesz do prowadzenia strony www przedszkola.

Społeczność

Miejsce na to, by zainspirować. Siebie i innych. Wieści z życia przedszkoli, konkursy, odpowiedzi na nurtujące Was pytania.

Zdrowo jemy, zdrowo żyjemy - owocowe szaszłyki i nie tylko....


Wydarzenie dodał(a) Anna Miś
ponad 9 lat temu, wyświetleń 4395


Wpis został sprawdzony przez moderatora

W myśl tej zasady starają się postępować dzieci sześcioletnie z grupy "Ekoludki" z Przedszkola nr 6 "Pod Zielonym Prasolem" w Morągu. Realizacje tematu kompleksowego "Dary jesieni na talerzu" przedszkolaki rozpoczęły wycieczka na pobliskie działki aby w bezpośrednim kontakcie z przyrodą poznac ekosystem sadu i ogrodu. Dzieci zostały zaproszone na działkę przez dziadka jednego z przedszkolaków - tam miały mozliwość skosztowania pomidorów i papryki prostu z namiotu foliowego, zjedzenia malin wprost z krzaka, nazbierania orzechów laskowych pod drzewem. "Ekoludki" rozpoznawały i nazywały rosnące tam warzywa i owoce. Do przedszkola wróciły z pełnymi koszykami darów, które później segregowały, porównywały i przeliczały. Kolejnym etapem wprowadzenia dzieci w świat zdrowego żywienia były zajęcia, zabawy oraz roamowy na temat walorów żywieniowych warzyw i owoców. Utworzono kącik "Sragan", w którym dzieci umieszczały przynoszone z domu dary ogrodu i sadu, a także różne egzotyczne okazy, wykorzystywane później w zabawach dydaktycznych z uzyciem wszystkich zmysłów. I tak posmakowano figę, papaję, mango, ananasa, granata i wiele innych dziwnie brzmiących i wyglądających owoców.

Zebrane owoce wykorzystano tez do zrobienia przez dzieci owocowych szaszłyków. Sześciolatki poznały etapy wykonania tej prostej, zdrowej i smacznej przekąski. Przypomniały o zasadach higieny i bezpieczeństwa podczas wykonywania prac kucharskich. Efekty pracy starszaków były ...przepyszne. 

Idąc za ciosem następnego dnia dzieci przeistoczyły się w cukierników - upiekły zdrowe, marchewkowe ciasto. Same tarły marchewkę na tradycyjnych tarkach jatrzynowych, wbijały jajka, sypały cukier i mąkę, miksowały i mieszały wszystkie składniki. Gotowe, surowe ciasto szrściolatki wyniosły do przedszkolnej kuchni, aby tam pięknie wyrosło w piekarniku, Upieczone i pokrojone zniknęło podczas podwieczorku. "Smakuje jak piernik" - stwierdziła Maja, Iza natomiast zapytała:  "A da nam pani przepis?". Oczywiście chętne dzieci i rodzice otrzymali przepisy. Następnego dnia po przyjściu do przedszkola Lila zapytała: "A co dzisiaj będziemy piec?" i wreczyła nauczycielce przepis na dyniowe muffinki.


Zobacz wszystkie wpisy
od Anna Miś



Wyślij wiadomość
do Anna Miś

Scenariusze zajęć


Szukasz scenariuszy zajęć na różne okazje? Sprawdź naszą bazę gotowych scenariuszy.

bliżej MAX nowość

Nieograniczony dostęp do scenariuszy, filmów oraz piosenek. Bliżej MAX łączy wszystkie nasze usługi w jeden wygodny i tani abonament! Subskrybując bliżej MAX, otrzymujesz także 10 pobrań, które możesz użyć do dowolnych pomocy dydaktycznych ze strony www.blizejprzedszkola.pl 


Komentarze

Wyślij wiadomość do Anna Miś

Bądź jeszcze BLIŻEJ

Zapisując się na nasz newsletter otrzymasz na swoją skrzynkę mailową pomysły i inspiracje na zajęcia z przedszkolakami oraz informacje o nowych publikacjach, szkoleniach, a także… wyjątkowych promocjach!
Zapisz się!
16. edycja FORUM | Kraków | 25-26 kwietnia 2024 zapisz się