Sprawozdanie "Piękna Nasza Polska Cała" - Przedszkole nr 2 Bieruń

Wpis dodał(a) Anna Abucka
rok temu, wyświetleń 390

"Piękna Nasza Polska Cała”

Dzieci z Przedszkola nr 2 w Bieruniu  Nowym brały udział w tym wspaniałym Projekcie Edukacyjnym. W realizację zadań zaangażowane były wszystkie grupy przedszkolne wraz z nauczycielami. Wykonaliśmy następujące zadania:

Zadanie 1.

Nauka, osłuchanie się i zaśpiewanie Hymnu Polskiego – Mazurka Dąbrowskiego. 9 listopada o godz. 11:11, wspólnie odśpiewaliśmy Hymn Polski przystępując w ten sposób do ogólnopolskiej akcji „Rekord dla Niepodległej”.

Zadanie 3.

5 listopada odbyła się Gala patriotyczna pt. ,,Patrioci na co dzień, a nie od święta” z okazji rocznicy odzyskania niepodległości, na której między innymi pojawiły się:

- stół z darami polskich pól, sadów i ogrodów. Spiżarnia polskiej babci. Degustacja tradycyjnych potraw polskich i regionalnych.
-  prezentacja Power point i prezi ,,Jak rozumiemy i realizujemy pojęcie patriotyzm w naszym przedszkolu”.
-. przegląd tańców narodowych i regionalnych.
-  wspólne odśpiewanie hymnu narodowego (społeczność środowiska lokalnego, instytucji, władzy, rodziców, nauczycieli i dzieci.
- inscenizacja historii Polski w postaci pantonimy.
-  interpretacja "Katechizmu Młodego Patrioty"
-  dzielenie się chlebem z polskich zbóż- polskiego symbolu jedności i pokoju.
-  rozstrzygnięcie konkursu plastycznego „Gdy myślę Ojczyzna… Polska widziana oczami dziecka i rodzica”.
-  wspólny śpiew pieśni patriotycznej.

Zadanie 4.

Przedszkolaki nauczyły się patriotycznej piosenki autorstwa Moniki Kluzy -,,Od Morza, aż do Tatr”.

Zadanie 5.

Dzieci nauczyły się tańca ludowego ,,Szot”.

Zadanie 6.

Przedszkolaki nauczyły się wierszy o tematyce patriotycznej: ,,Kto Ty jesteś, Polak mały’’, ,,Barwy Ojczyste’’.

Zadanie 7.

Przygotowałyśmy kącik patriotyczny

W kąciku patriotycznym umieszczone zostały:
- pocztówki zebrane podczas zorganizowanej przez nas wymiany pocztówkowej z placówkami z całej Polski
- informacje dotyczące hymnu Polski, godła, flagi narodowej
- dary naszej polskiej ziemi: zboża pokazane w ozdobnych słoiczkach z opisem, dynie, kolby kukurydzy, owoce itd.
- zdjęcia wybranych przez nas wybitnych Polaków: Maria Skłodowska - Curie, Wisława Szymborska, św. Jan Paweł II, Mikołaj Kopernik, Józef Piłsudski, Mieszko I

Zadanie 8.

Dzieci wykonały strój śląski. Nie da się ukryć, że jest on  jednym z bardziej kolorowych i pięknych ludowych okryć. Barwny fartuch, kolorowe wstążki i ciekawe pompony to właśnie to, co zwróciło uwagę naszych przedszkolaków. Wiele radości sprawiło im wykonanie tej pracy, w którą włożyły serce i radość.

Zadanie 9.

Zapoznanie dzieci z następującymi zabawami ludowymi: Mam chusteczkę haftowaną , Mało nas do pieczenia chleba, Kółko graniaste, Ojciec Wirgiliusz,

Zadanie 10.

Przygotowaliśmy regionalną potrawę „Według przepisu Babci i Dziadka”, ze względu na to, że mieszkamy na Śląsku postanowiliśmy przygotować Kluski Śląskie

Przepis na Kluski Śląskie

Składniki:

ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków

mąka ziemniaczana

1 jajko

sól

Przygotowanie:

• Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i od razu dokładnie rozgnieść praską lub zmielić w maszynce. Dokładnie ostudzić i odparować.
  • Ziemniaki wyłożyć na talerz i uklepać. Wykroić 1/4 część ziemniaków, wyjąć je i odłożyć. W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, w takiej ilości ile wyjęliśmy ziemniaków.
  • Dodać jajko oraz odłożone ziemniaki, całość posolić i połączyć składniki w gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać dodatkową mąką ziemniaczaną. Uformować kulę.
  • Odrywać po kawałku ciasta wielkości większego orzecha włoskiego  i formować w dłoniach kulkę. Końcem drewnianej łyżki lub palcem zrobić małe wgłębienie w środku. Gotowe kluseczki odkładać na bok.
  • Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Ugotować pierwszą partię (połowę) klusek w następujący sposób: zmniejszyć ogień pod garnkiem do minimum i włożyć kluski. Trzymać je w gorącej wodzie na minimalnym ogniu przez ok. 10 - 12 minut, od czasu do czasu delikatnie zamieszać. Uważać aby woda się nie gotowała. Dzięki temu kluski będą miały gładką a nie poszarpaną powierzchnię.
  • Wyłowić je łyżką cedzakową na talerz. Powtórzyć z drugą połową klusek.

Zadanie 12.

Dzieci wysłały pocztówkę swojej miejscowości na podany adres Pani Ludmiły Fabiszewskiej.

Zadanie 13.

Dzieci wysłały  pocztówki dla warszawskich Powstańców. Maluszki chciały w ten sposób uczcić pamięć o polskich bohaterach.

Zadanie 14.

W listopadzie został zorganizowany konkurs plastyczno- techniczny dla dzieci z rodzicami pt. „Gdy myślę Ojczyzna… Polska widziana oczami dziecka i rodzica”.

Zadanie 16.

11 października w ramach obchodów „Święta Drzewa” dzieci posadziły drzewko w ogrodzie przedszkolnym jako symbol życia i wolności. Celem tego wydarzenia było upamiętnienie 100 rocznicy odzyskania przez Polskę Niepodległości. Ten dzień przedszkolaki rozpoczęły od obejrzenia bajki edukacyjnej, która opowiadała o bezwarunkowej miłości do natury. Przez cały dzień dzieci poszerzały  swoją wiedzę  na temat znaczenia drzew w życiu, ludzi i zwierząt.

Zadanie 18.

,,Szlakiem historii”- zorganizowana została wycieczka , której celem było złożenie hołdu ku wiecznej pamięci powstań górnośląskich i poległych w nich bohaterów.

Zadanie 19.

Przedszkolaki wzięły udział w quizie pt. „Piękna nasza Polska cała”- odgadywały zagadki i rebusy dotyczące Polski, a także najważniejszych jej miejsc.

Dodatkowe przedsięwzięcia:

1. Piknik Rodzinny pod hasłem - "Kocham Cię Polsko”

08.09.- na terenie naszego  przedszkolnego ogrodu odbył się Piknik Rodzinny pod hasłem ,,Kocham Cię Polsko”

2. Uroczysty korowód ulicami miasta

09.09 – odbył się biało-czerwony korowód upamiętniający 100-lecie odzyskania Niepodległości przez Polskę.

3. Odwiedziny rycerza

- 18.09 nasze przedszkole odwiedził będziński rycerz. Opowiadał o walecznych, polskich rycerzach. Przybliżył nam również popularną legendę o „Smoku wawelskim”.

4. Śląskie warsztaty kulinarne

16.10 – odbył się warsztat nt. etapu powstawania i sposobu wyrobu polskiego makaronu. Maluszki obserwowały sposób łączenia się składników, a następnie same wykonały makaron nitki i kokardki.

5. Dzień Papieski

17.10 – z okazji „Dnia Papieskiego” nasze przedszkolaki  pamiętając o swoim Rodaku św. Janie Pawle II wypiekły pełnoziarnisty chlebek. Gotowym chlebkiem dzieliły się z rodzicami i całą społecznością przedszkola.

Realizując  projekt  zarówno dzieci, rodzice, jak i my nauczycieli mogliśmy doznać wielu radosnych inspirujących wrażeń. Projekt dostarczył nam wszystkim wiele przyjemnej i owocnej współpracy .Serdecznie dziękujemy za tak wspaniałą inicjatywę.

Pozdrawiam

Anna Abucka