Zobacz nas

• Strony www dla przedszkoli Nasze strony to gotowe rozwiązanie. Dostajesz od nas wszystko co potrzebujesz do prowadzenia strony www przedszkola.

Sprawozdanie Przedszkole nr 14 "Muzyczna Kraina"ul.Św.Duch86 Inowrocław

Wpis dodał(a) KATARZYNA Simińska-Polak
ponad 5 lat temu, wyświetleń 1145

SPRAWOZDANIE

z realizacji  zadań  z  Międzynarodowego Projektu Edukacyjnego „Piękna Nasza Polska Cała”

w Przedszkolu  nr 14 „Muzyczna Kraina”przy   ul. Św. Ducha 86  w Inowrocławiu.

Udział w projekcie  brało 9 grup przedszkolnych  (213 dzieci +30 osób personelu)

Zrealizowano  łącznie  17  zadań :

1. Nauka, osłuchanie się i zaśpiewanie  Hymnu Polski – Mazurka Dąbrowskiego.

2. Przeprowadzenie zajęcia otwartego dla rodziców o tematyce patriotycznej według własnego scenariusza.

Zajęcia zostały przeprowadzone w  4 grupach według własnych scenariuszy , w szczególności skoncentrowane na pokazaniu dużej wiedzy w  tematyce patriotycznej przez dzieci

3. Apel lub inscenizacja z okazji 11 listopada.

Apel z okazji 100 – nej rocznicy Odzyskanie Niepodległości przez Polskę został zorganizowany 9 listopada 2018 r. przez grupęVIII .  Był to słowno –muzyczny spektakl pokazujący  w  prosty i piękny sposób naszą  drogę do niepodległości  oraz co to znaczy patriotyzm  oczami dziecka (załączony do sprawozdania)

4. Nauka piosenki Rodzinny Kraj lub dowolnej piosenki o tematyce patriotycznej.

„Co to jest Niepodległość”,

„Jesteśmy Polką i Polakiem”

„Nasze Polskie ABC”

„Podróże po Polsce”

„Piosenka o  barwach ojczystych”

"Rota"

5. Nauka tańca ludowego.

Taniec  regionalny  „Kujawiak”

6. Nauka wiersza o tematyce patriotycznej:

„Katechizm  małego  Polaka”

„To jest  Polska”

7. Zorganizowanie Kącika „Piękna nasza Polska cała”.

W  każdej grupie  wiekowej  został  zorganizowany kącik  regionalno-patriotyczny

8.Praca plastyczna grupowa „Strój ludowy  naszego regionu”

Podczas  zajęć  otwartych dzieci wraz z rodzicami malowały postacie w strojach  kujawskich  , pięknie  naszkicowane  przez naszego  konserwatora  p.Leszka Nawrota

9. Zabawa ludowa – zapoznanie dzieci z wybraną zabawą ludową.

„Stary niedźwiedź”

„Uciekaj myszko do dziury”

„Ole , ole Janko”

„Stoi  różyczka”

„Moja Maryneczka” i  wiele innych..

10.”Według przepisu Babci lub Dziadka”- wykonanie z dziećmi regionalnej potrawy , degustacja  i  podzielenie się przepisem-

Przepis na szybki placek ze śliwkami według przepisu babci Helenki:

• 1,75 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • śliwki
  • cukier puder do posypania

Jajka utrzeć z cukrem, powoli wlać olej, ciągle mieszając. Dodać przesianą mąkę z proszkiem. Wylać na wyłożoną papierem blachę. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek. Piec w temp 180 stopni do „suchego patyczka”. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Z PRZEPISU BABUNI ”  AMONIACZKI”

1szklanka cukru

1/2 szklanki mleka

½ kostki margaryny

4 żółtka

2 łyżeczki amoniaku

1/2kg mąki

cukier waniliowy

11. „Na skrzydłach historii” – wykonanie prezentacji multimedialnej o swojej miejscowości.

Prezentację o Inowrocławiu opracowała p. Joanna Lipiec. . Opublikowana  na portalu  społecznościowym  Facebook, na grupie „ Piękna Nasza Polska „

12. „Piękna nasza Polska cała” – wysłanie pocztówki swojej miejscowości.

Zostały  wysłane kartki  do  autorki projektu.

13. „Napisz kartkę Bohaterom”.

Wirtualnie  i w  postaci tradycyjnych kartek  zadanie wykonane

14. Konkurs Plastyczny dla dzieci z rodzicami pt. „Moja mała Ojczyzna”-przeprowadzenie konkursu plastycznego w grupie lub przedszkolu wedłu własnego regulaminu.

W ramach 100-lecia odzyskania niepodległości w przedszkolu odbył się konkurs na kartkę  okolicznościową. Projekt wybrany przez szacowne jury ,został powielony i wysłany do 100 przedszkoli w tym jedna do autorki projektu P.Ludmiły

15 „Dzień  Mody  Patriotycznej”

Pokaz  odbył  się  podczas uroczystości z okazji „Dni symboli narodowych”

16. „Drzewo Pamięci” – zasadzenie na wybranym terenie (przedszkole, miasto) drzewka jako symbolu życia i wolności.

Posadzono  kilka „ Drzew  Pamięci

17.”Szlakiem  historii”- zorganizowanie  wycieczki , której  celem  będzie poznanie zabytków  kultury  regionalnej , dorobku  historycznego ,kultury , architektury i tadycji.”

Dzieci zwiedzały  różne miejsca w Inowrocławiu  między innymi: Chatę kujawską , Park Solankowy , Muzeum Soli , tramwaj „Bimba” , Stare Miasto , pomniki,cmentarze,odbyły się wiele 'lekcji bibliotecznych".

Koordynator projektu Katarzyna Simińska-Polak

Pozostali nauczyciele: Magdalena Michalska-Kruk,Julitta Kuczma ,Justyna Kozerska,Mariola Gierczyńska ,Julita Żurawicz,Jadwiga Proszkiewicz,Agata Kasztelan,Renata Hordyńska ,Magdalena Gużlecka ,Agnieszka Bogdanowicz , Kinga Landowska ,Elżbieta  Kubiak ,Ewa Undrul , Joanna Lipiec ,Monika Kaminska,Weronika Chrząsz-Mleczko,Magdalena Maligłówka

Projekt rozszerzył nasze działania związane z edukacją  patriotyczną i zmobilizował   do współdziałania w zespole.Dzieci doskonale znaja sybole  narodowe , Hymn Polski i swoje "małe lokalne ojczyzny". W tych tak intrygujacych czasach , globalizacji świata jesteśmy dumni z bycia obywatelem Polski.

Dziekujemy i pozdrawiamy

od KATARZYNA Simińska-Polak

do KATARZYNA Simińska-Polak

Scenariusze zajęć

Szukasz scenariuszy zajęć na różne okazje? Sprawdź naszą bazę gotowych scenariuszy.

bliżej MAX nowość

Nieograniczony dostęp do scenariuszy, filmów oraz piosenek. Bliżej MAX łączy wszystkie nasze usługi w jeden wygodny i tani abonament! Subskrybując bliżej MAX, otrzymujesz także 10 pobrań, które możesz użyć do dowolnych pomocy dydaktycznych ze strony www.blizejprzedszkola.pl