Zobacz nas

• Strony www dla przedszkoli Nasze strony to gotowe rozwiązanie. Dostajesz od nas wszystko co potrzebujesz do prowadzenia strony www przedszkola.

Sprawozdanie z realizacji projektu "Piękna nasza Polska cała"

Wpis dodał(a) Monika Murawska-Ślęzak
ponad 5 lat temu, wyświetleń 538

Dzieci z Miejskiego Przedszkola w Białej Piskiej wraz z wszystkimi nauczycielkami oraz pracownikami, z wielką radością wzięły udział w projekcie „Piękna nasza Polska cała". Dzięki współpracy pomiędzy grupami: „Ananaski”, „Biedronki”, „Iskierki”, „Kropelki”, „Misie”, „Motylki”, „Słoneczka”, „Pszczółki” i „Tygryski” oraz ich wychowaczyniami, udało nam się zrealizować wszystkie zadania projektu.

Od początku września dzieci brały udział w zajęciach, podczas których uczyły się wierszy i piosenek o tematyce patriotycznej, tańców, min.: „Moja Maryneczka”, Grozik”, „Trojak”, „Krakowiak” i zabaw ludowych, min.: „Mało nas”, „Jawor”, „Rolnik sam w dolinie”, „Stoi różyczka” i innych. Wykonywały kotyliony, flagi, prace przestrzenne oraz prace plastyczne o tematyce patriotycznej.

W holu przedszkola został zorganizowany kącik o tematyce folkowej, w którego organizacji wsparli nas rodzice. W salach grup powstały kąciki patriotyczne.

Rodzice wsparli nas przy wykonaniu pracy plastycznej „Strój ludowy z naszego regionu – strój warmiński” oraz wzięli udział w zajęciach otwartych o tematyce patriotycznej.

Podczas warsztatów zorganizowanych wspólnie z rodzicami, babciami oraz dziadkami wykonaliśmy: m.in.: sałatkę jarzynową, sok malinowy, a także upiekliśmy pierniki świąteczne.

Dzieci ze wszystkich grup wzięły udział w ogólnopolskiej akcji „BohaterOn – włącz historię” oraz „Serce za odwagę”. Wspólnie wypisaliśmy oraz wykonaliśmy kartki dla bohaterskich żołnierzy i uczestników walk o wolność naszej ojczyzny.

Realizowaliśmy projekt „Korespondencyjni przyjaciele”, podczas którego wymienialiśmy się pocztówkami z 30 przedszkolami z całej Polski. Wysłaliśmy również pocztówkę z Białej Piskiej  do Pani Ludmiły Fabiszewskiej.

Zorganizowaliśmy konkursy plastyczne: przedszkolny dla dzieci i rodziców "Moja mała Ojczyzna" oraz gminny dla dzieci z grup przedszkolnych ze szkół z terenu naszej gminy pod hasłem: „Mały lokalny patriota”.

Dzieci z najstarszych grup wzięły udział w inauguracji gminnego roku szkolnego, podczas którego wzięły udział w Biegu dla Niepodległej na dystansie 200m.

Reprezentanci grup sześciolatków wzięli udział w gminnym konkursie recytatorskim „Strofy o Ojczyźnie”, podczas którego zaprezentowali wiersze patriotyczne przygotowane wspólnie z wychowawczyniami i rodzicami.

Idąc szlakiem historii odbyliśmy liczne spacery i wycieczki po naszym miasteczku poznając ważne miejsca, zabytki kultury i architektury oraz tradycje, charakterystyczne dla naszego regionu.

Z okazji Dnia Drzewa, 10 października, każda z grup przy wsparciu rodziców oraz pracowników Nadleśnictwa Drygały, zasadziła w ogrodzie przedszkolnym „Drzewko Pamięci”.

Została zorganizowana wystawa zdjęć wykonanych przez rodziców pod hasłem: „Piękna jest nasza mała ojczyzna…”.

Dzieci z grup 5 i 6-latków wzięły udział w turnieju wiedzy patriotycznej pt. „Kocham Cię, Polsko”.

Ukoronowaniem naszych działań była uroczystość, która odbyła się w przedszkolu 9 listopada 2018r.  Świętowanie rozpoczęliśmy od wspólnej recytacji wiersza Władysława Bełzy „Katechizm polskiego dziecka”. Następnie przedszkolacy i licznie zgromadzeni rodzice, obejrzeli pokaz mody patriotycznej i regionalnej, w którym wzięli udział reprezentanci wszystkich grup. Po pokazie mody nadszedł czas na koncert piosenek patriotycznych. W koncercie wystąpiły duety, składające się z dzieci i ich rodziców oraz zespoły przedszkolaków. Na zakończenie uroczystości Pani Dyrektor wręczyła nagrody uczestnikom i laureatom ogłoszonych w październiku konkursów plastycznych: "Moja mała Ojczynza" i "Mały lokalny patriota". Punktualnie o godzinie 11.11 przedszkolacy i pracownicy przedszkola wraz z przybyłymi na uroczystość rodzicami, wspólnie odśpiewali hymn narodowy.

Udział w projekcie przyniósł wszystkim – zarówno dzieciom, jak i dorosłym - wiele radości oraz wspaniałych wrażeń. Dzieci chętnie brały udział we wszystkich proponowanych przez nas działaniach i udowodniły, że są małymi patriotami, którzy posiadają już sporą wiedzę na temat najbliższego otoczenia oraz swojej Ojczyzny.

od Monika Murawska-Ślęzak

do Monika Murawska-Ślęzak

Kartka z kalendarza

Wiemy jak cenny jest Twój czas, dlatego co miesiąc otrzymujesz od nas komplet gotowych materiałów, które pomogą Ci przygotowywać się do zajęć – szybko, łatwo i przyjemnie!

bliżej MAX nowość

Nieograniczony dostęp do scenariuszy, filmów oraz piosenek. Bliżej MAX łączy wszystkie nasze usługi w jeden wygodny i tani abonament! Subskrybując bliżej MAX, otrzymujesz także 10 pobrań, które możesz użyć do dowolnych pomocy dydaktycznych ze strony www.blizejprzedszkola.pl