Społeczność BLIŻEJ PRZEDSZKOLA
Miejsce na to, by zainspirować. Siebie i innych. Wieści z życia przedszkoli, konkursy, odpowiedzi na nurtujące Was pytania.

„Biedronkowe” Warsztaty Kulinarne - „Smacznie, zdrowo, kolorowo”

Wpis dodał(a) Iwona Kowalska ( komentarzy)
Dodane 3 miesiące temu, wyświetleń 63

Wpis został sprawdzony przez moderatora

Tegoroczny listopad nie był łaskawy dla przedszkolaków – coraz krótsze i coraz bardziej ponure dni pod ołowianym niebem, chłód i często padający deszcz nie sprzyjały zdrowiu i zabawom na świeżym powietrzu. Niestety, o złotej polskiej jesieni mogliśmy tylko pomarzyć… „Biedronki” z Przedszkola Miejskiego Nr 1 im. Krasnala Hałabały w Łobzie, znalazły jednak sposób na jesienną senność i zmęczenie oraz  na krążące wokół katarki, grypki i łupanie w kościach.  Dzięki uprzejmości Dyrektora Centrum Integracji Społecznej, pana Łukasza Wójcickiego, a prywatnie tatusia Arusia, 28 listopada udaliśmy się na Warsztaty Kulinarne pt. „Smacznie, zdrowo, kolorowo!”. Po serdecznym powitaniu przez gospodarza CIS i przedstawieniu dietetyka, pani Justyny Bas, rozpoczęliśmy przygotowania do ciekawych i smacznych zajęć. Najpierw wszyscy, jak przystało na prawdziwych kucharzy, „przystroiliśmy się” w fartuszki i czepki. Potem, podzieleni już na zespoły, słuchaliśmy uważnie rad pani Justynki, jak należy prawidłowo wykonać zdrowe pasty z twarogu, jajek, owoców i warzyw. Teraz dopiero rozpoczęło się prawdziwe kucharzenie – obieraliśmy, kroiliśmy, blendowaliśmy… Podczas pracy, każdy miał okazję dotknąć, powąchać, posmakować i obejrzeć z bliska różnorodne artykuły spożywcze, co było doskonałym sposobem na przełamanie barier związanych z obawą przed niektórymi produktami. To nasze wspólne pichcenie przyniosło nadzwyczajne efekty – powstały cztery kolorowe pasty, a praca nad ich przygotowaniem, sprawiła przedszkolakom ogromną frajdę i radość, była również wspaniałą okazją, aby zapoznać dzieci z wartościowymi produktami i zachęcić do ich spożywania. Nasze zajęcia kulinarne zakończyła wegetariańska uczta! „Biedronki” zajadały się świeżutką bułeczką z zieloną, czerwoną, żółtą i kakaową pastą, słuchając przy tym „witaminkowych opowieści” pani dietetyk.

Po tak ciekawych i smacznych zajęciach, wyruszyliśmy na zwiedzanie budynku CIS. Naszym przewodnikiem był tatuś Arusia, który przedstawił nam kolejno swoich pracowników, opowiadając o ich pracy - odwiedziliśmy kuchnię, biura, laboratorium, salę konferencyjną i salę w której odbywają się ważne szkolenia. Wszędzie przyjmowano nas bardzo ciepło i obdarowywano słodkim „co nieco”. Pan Łukasz zaprosił nas również do swojego gabinetu, z okien którego mogliśmy podziwiać panoramę naszego miasta. Miło wspominamy też krótką wizytę w Biurze Centrum Inicjatyw Wiejskich, do którego zaprosiła nas pani dyrektor Bożena Zarecka.

Małe i duże „Biedronki” bardzo dziękują panu Łukaszowi Wójcickiemu za pomoc w zorganizowaniu warsztatów kulinarnych, za serdeczne przyjęcie i miłą atmosferę podczas spotkania. Podziękowania kierujemy też do pani dietetyk Justyny Bas - dziękujemy za profesjonalne podejście, dużą garść kulinarnych inspiracji, kreatywne i zdrowe przepisy dopasowane do wieku uczestników warsztatów, a przede wszystkim za świetną zabawę. Było ciekawie, smacznie, zdrowo i kolorowo.

Iwona Kowalska