Społeczność
Miejsce na to, by zainspirować. Siebie i innych. Wieści z życia przedszkoli, konkursy, odpowiedzi na nurtujące Was pytania.
Sałatka z ziemniakiem
Wpis został sprawdzony przez moderatora
Dnia 27.09.2012r., z myślą o jarzynowych witaminkach, postanowiliśmy zrobić wspólnie pyszną sałatkę warzywną z ziemniakiem w roli głównej zgodnie z tematem zajęć.
Ziemniak - jednoroczna roślina bulwiasta należąca do rodzaju Solanum z rodziny psiankowatych, której ojczyzną jest Ameryka Środkowa. Do Europy ziemniaki przywiezione zostały w połowie XVI w. przez hiszpańskich konkwistadorów. Początkowo uchodziły za egzotyczną roślinę ozdobną uprawianą w królewskich i magnackich ogrodach. Na szerszą skalę zaczęto ziemniaki uprawiać w Anglii, dokąd przywiózł je angielski admirał - sir Francis Drake. Lecz największe zasługi w rozpowszechnianiu tego warzywa miał Francuz Antoine Parmentier, twórca nowych odmian i wielu orginalnych przepisów kulinarnych. Do Polski trafiły dzięki królowi Janowi III Sobieskiemu, który przysłał je z Wiednia królowej Marysieńce jako osobliwość cesarskich ogrodów. Gdy podano je po raz pierwszy w Wilanowie, nie wzbudziły entuzjazmu. Dopiero za panowania Augusta II ziemniaki zostały rozpowszechnione w całym kraju, a na początku XIX wieku uratowały większą część ludności od klęski głodu.
Przy tej okazji przedszkolaki poznały wygląd, smak i zapach niektórych składników. Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat, to niewątpliwie długotrwały proces. Największe rezultaty można osiągnąć poprzez samodzielne eksperymentowanie przez dzieci, zabawę w gotowanie. Warto później sprawdzić jak to smakuje! Dzieci samodzielnie kroiły warzywa. Brały udział we wszystkich etapach przygotowania sałatki począwszy od umycia rączek oraz warzyw po obieranie, krojenie i przyprawianie sałatki. Po skończonej pracy zabrały się do degustacji sałatki. Zarówno dzieciom, jak i paniom wspólnie przygotowana sałatka bardzo smakowała. Zgodnie oświadczyły, że od tej pory będą pomagać swoim rodzicom w domu.
Podczas robienia sałatki przedszkolaki nauczyły się również, że gotowanie i jedzenie wymaga zachowania szczególnej higieny oraz dużego nakładu pracy, że nie tylko ręce, ale również owoce i warzywa należy myć przed obieraniem, krojeniem i spożywaniem.











































Sałatkę z ziemniakiem zjedliśmy do obiadu wspólnie ze starszakami.
Zobacz wszystkie wpisy
od Alina Goworek
Wyślij wiadomość
do Alina Goworek
bliżej MAX
Nielimitowany dostęp do scenariuszy, filmów i piosenek – wszystko w jednym miejscu! BLIŻEJ MAX to wygodny i korzystny abonament, który łączy wszystkie nasze usługi. Subskrybując, zyskujesz dodatkowo:
- gotowe plany miesięczne i tygodniowe,
- atrakcyjne zestawy pomocy dydaktycznych,
- 10 pobrań, które możesz wykorzystać na dowolne materiały ze strony blizejprzedszkola.pl.