Akademia Edukacji posiada AKREDYTACJĘ Małopolskiego Kuratora Oświaty

Zobacz nas


  • Strony www dla przedszkoli Nasze strony to gotowe rozwiązanie. Dostajesz od nas wszystko co potrzebujesz do prowadzenia strony www przedszkola.

Społeczność

Miejsce na to, by zainspirować. Siebie i innych. Wieści z życia przedszkoli, konkursy, odpowiedzi na nurtujące Was pytania.

Warsztaty kulinarne w PM Nr 11 z Oddziałami Integracyjnymi w Pabianicach


Wydarzenie dodał(a) Agnieszka Baśko
ponad 8 lat temu, wyświetleń 1734


Wpis został sprawdzony przez moderatora

                                                 SCENARIUSZ  ORGANIZACJI WARSZTATÓW KULINARNYCH 

  1. TYTUŁ WYDARZENIA: „PRZEDSZKOLAKI Z 11 O ZDROWIE DBAJĄ, PONIEWAŻ SMACZNIE I ZDROWO CODZIENNIE SIĘ ODŻYWIAJĄ”.
  2. TERMIN:  12.05.2016 r.
  3. MIEJSCE: PRZEDSZKOLNA JADALNIA.
  4. ADRESACI: DZIECI Z CZTERECH  GRUP Z PRZEDSZKOLA MIEJSKIEGO NR 11 Z ODDZIAŁAMI INTEGRACYJNYMI
    W PABIANICACH, UL. ŚW. JANA 28 - (GRUPA I INTEGR. „WESOŁE KACZORKI”, GRUPA VII „KOTKI”. GRUPA II INTEGR. „KANGURKI” ORAZ GRUPA IXINTEGR. „SKRZATY”).
  5.  ORGANIZATOR/GOSPODARZ: GRUPA VII „KOTKI” I GRUPA IX INTEGRACYJNA „SKRZATY”.
  6.  OSOBY ODPOWIEDZIALNE ZA ORGANIZACJĘ I PRZEBIEG WARSZTATÓW: AGNIESZKA BAŚKO, ANNA PACYNIAK - GIERANOWSKA.
  7. CELE WARSZTATÓW:

Ø Kształtowanie umiejętności zdrowego i racjonalnego odżywiania.

Ø Rozwijanie zmysłów smaku, zapachu, dotyku i wzroku podczas samodzielnego przygotowywania i smakowania potraw.

Ø Czerpanie radości ze wspólnego przygotowywania potraw oraz przekonanie się, że to, co jest zdrowe może też ładnie wyglądać i wyśmienicie smakować.

Ø Doskonalenie umiejętności przyrządzania posiłków z zachowaniem podstawowych zasad higieny.

Ø Wdrażania do przestrzegania zasad bezpiecznego zachowania się w kuchni oraz podczas przygotowywania posiłków.

Etap I –   PRZYGOTOWANIA POPRZEDZAJĄCE WARSZTATY:

1.    Ustalenie terminu i przebiegu wydarzenia, nawiązanie współpracy z uczniami z II klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie kucharza z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie.

2.    Opracowanie i wydrukowanie dokumentów oraz przygotowanie  pomocy dydaktycznych (scenariusz, ilustracje tematyczne do dekoracji, dyplomy i podziękowania, zdrowe i niezdrowe produkty spożywcze, torebka na zakupy i kosz na śmieci).

3.    Przygotowanie informacji dla rodziców o planowanych warsztatach oraz krótkiej notatki do prasy i kroniki.

4.    Zakup produktów spożywczych przeznaczonych do wykorzystania podczas warsztatów z funduszy gazetki przedszkolnej „Figielek”.

5.    Uzgodnienie podziału obowiązków przy organizacji wydarzenia.

6.    Przygotowanie oprawy muzycznej i fotograficznej – magnetofon, płyty z muzyką i aparat fotograficzny.

Etap II –   PRZEBIEG WARSZTATÓW:

1.      Powitanie uczestników warsztatów, przedstawienie zaproszonych gości, podanie wiodącego hasła:

„O zdrowie dbamy, bo zdrowo się odżywiamy”.

 

2.      Przybliżenie celu spotkania poprzez zwrócenie uwagi na rolę prawidłowego odżywiania w rozwoju dzieci, w oparciu o wiedzę przedszkolaków oraz przygotowane plansze edukacyjne.

 

3.      „Zakupy” – zabawa dydaktyczna. Rozpoznawanie i nazywanie różnych produktów spożywczych, segregowanie ich na zdrowe i niezdrowe, umieszczanie zdrowych produktów w ekologicznej torebce z naklejoną postacią przedstawiającą dziecko jedzące owoce i warzywa, wrzucanie niezdrowych produktów do przygotowanego kosza z naklejonym zakazem spożywania podanych produktów.

 

4.      „Witaminki” – zabawa ruchowa przy piosence z repertuaru zespołu dziecięcego „Fasolki”.

 

5.      „Mali kucharze” – część zadaniowa warsztatów. Zapoznanie z podstawowymi zasadami bezpieczeństwa przydatnymi podczas przygotowywania posiłków w kuchni oraz przypomnienie o higienie im towarzyszącej. Przygotowywanie z pomocą zaproszonych gości zdrowych kanapeczek koktajlowych: samodzielne smarowanie kanapeczek masłem, dekorowanie sałatą, wędlinką, jajkiem, zielonym ogórkiem, pomidorem oraz szczypiorkiem. Wspólne spożywanie własnoręcznie wykonanych kanapek.

 

6.      „Czary, mary z jedzenia” – prezentacja wykonana przez zaproszonego nauczyciela w zawodzie kucharza. Oglądanie przygotowanych dekoracji wykonanych z wybranych produktów spożywczych, obserwacja i poznanie kolejnych etapów procesu rzeźbienia w owocach i warzywach.

 

7.      „Zdrowa obietnica” – złożenie przyrzeczenia poprzez powtarzanie rymowanki promującej zdrowe odżywianie.

Choć jesteśmy jeszcze mali, to o zdrowie dbać umiemy.
Codzienną porcję warzyw i owoców bardzo chętnie jemy.

Chipsów, frytek oraz coli spożywać nie chcemy,

Bo zdrowe kanapki przygotowywać będziemy.

 

8.      Podziękowanie za udział w warsztatach przedszkolakom oraz gościom, przypomnienie o zasadności przestrzegania zasad prawidłowego odżywiania
u dzieci i dorosłych. Wręczenie dyplomów i podziękowań. Pożegnanie.

 

9.      Czynności porządkowe w jadalni.

Pabianice, dn. 12.05.2016 r.

O p r a c o w a n i e:

……………………………………….

……………………………………….


Zobacz wszystkie wpisy
od Agnieszka Baśko



Wyślij wiadomość
do Agnieszka Baśko

Kartka z kalendarza


Wiemy jak cenny jest Twój czas, dlatego co miesiąc otrzymujesz od nas komplet gotowych materiałów, które pomogą Ci przygotowywać się do zajęć – szybko, łatwo i przyjemnie!

bliżej MAX nowość

Nieograniczony dostęp do scenariuszy, filmów oraz piosenek. Bliżej MAX łączy wszystkie nasze usługi w jeden wygodny i tani abonament! Subskrybując bliżej MAX, otrzymujesz także 10 pobrań, które możesz użyć do dowolnych pomocy dydaktycznych ze strony www.blizejprzedszkola.pl 


Komentarze

Wyślij wiadomość do Agnieszka Baśko

Bądź jeszcze BLIŻEJ

Zapisując się na nasz newsletter otrzymasz na swoją skrzynkę mailową pomysły i inspiracje na zajęcia z przedszkolakami oraz informacje o nowych publikacjach, szkoleniach, a także… wyjątkowych promocjach!
Zapisz się!
16. edycja FORUM | Kraków | 25-26 kwietnia 2024 zapisz się