Społeczność
Miejsce na to, by zainspirować. Siebie i innych. Wieści z życia przedszkoli, konkursy, odpowiedzi na nurtujące Was pytania.
Warsztaty kulinarne w PM Nr 11 z Oddziałami Integracyjnymi w Pabianicach
Wpis został sprawdzony przez moderatora
SCENARIUSZ ORGANIZACJI WARSZTATÓW KULINARNYCH
- TYTUŁ WYDARZENIA: „PRZEDSZKOLAKI Z 11 O ZDROWIE DBAJĄ, PONIEWAŻ SMACZNIE I ZDROWO CODZIENNIE SIĘ ODŻYWIAJĄ”.
- TERMIN: 12.05.2016 r.
- MIEJSCE: PRZEDSZKOLNA JADALNIA.
- ADRESACI: DZIECI Z CZTERECH GRUP Z PRZEDSZKOLA MIEJSKIEGO NR 11 Z ODDZIAŁAMI INTEGRACYJNYMI
W PABIANICACH, UL. ŚW. JANA 28 - (GRUPA I INTEGR. „WESOŁE KACZORKI”, GRUPA VII „KOTKI”. GRUPA II INTEGR. „KANGURKI” ORAZ GRUPA IXINTEGR. „SKRZATY”). - ORGANIZATOR/GOSPODARZ: GRUPA VII „KOTKI” I GRUPA IX INTEGRACYJNA „SKRZATY”.
- OSOBY ODPOWIEDZIALNE ZA ORGANIZACJĘ I PRZEBIEG WARSZTATÓW: AGNIESZKA BAŚKO, ANNA PACYNIAK - GIERANOWSKA.
- CELE WARSZTATÓW:
Ø Kształtowanie umiejętności zdrowego i racjonalnego odżywiania.
Ø Rozwijanie zmysłów smaku, zapachu, dotyku i wzroku podczas samodzielnego przygotowywania i smakowania potraw.
Ø Czerpanie radości ze wspólnego przygotowywania potraw oraz przekonanie się, że to, co jest zdrowe może też ładnie wyglądać i wyśmienicie smakować.
Ø Doskonalenie umiejętności przyrządzania posiłków z zachowaniem podstawowych zasad higieny.
Ø Wdrażania do przestrzegania zasad bezpiecznego zachowania się w kuchni oraz podczas przygotowywania posiłków.
Etap I – PRZYGOTOWANIA POPRZEDZAJĄCE WARSZTATY:
1. Ustalenie terminu i przebiegu wydarzenia, nawiązanie współpracy z uczniami z II klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie kucharza z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie.
2. Opracowanie i wydrukowanie dokumentów oraz przygotowanie pomocy dydaktycznych (scenariusz, ilustracje tematyczne do dekoracji, dyplomy i podziękowania, zdrowe i niezdrowe produkty spożywcze, torebka na zakupy i kosz na śmieci).
3. Przygotowanie informacji dla rodziców o planowanych warsztatach oraz krótkiej notatki do prasy i kroniki.
4. Zakup produktów spożywczych przeznaczonych do wykorzystania podczas warsztatów z funduszy gazetki przedszkolnej „Figielek”.
5. Uzgodnienie podziału obowiązków przy organizacji wydarzenia.
6. Przygotowanie oprawy muzycznej i fotograficznej – magnetofon, płyty z muzyką i aparat fotograficzny.
Etap II – PRZEBIEG WARSZTATÓW:
1. Powitanie uczestników warsztatów, przedstawienie zaproszonych gości, podanie wiodącego hasła:
„O zdrowie dbamy, bo zdrowo się odżywiamy”.
2. Przybliżenie celu spotkania poprzez zwrócenie uwagi na rolę prawidłowego odżywiania w rozwoju dzieci, w oparciu o wiedzę przedszkolaków oraz przygotowane plansze edukacyjne.
3. „Zakupy” – zabawa dydaktyczna. Rozpoznawanie i nazywanie różnych produktów spożywczych, segregowanie ich na zdrowe i niezdrowe, umieszczanie zdrowych produktów w ekologicznej torebce z naklejoną postacią przedstawiającą dziecko jedzące owoce i warzywa, wrzucanie niezdrowych produktów do przygotowanego kosza z naklejonym zakazem spożywania podanych produktów.
4. „Witaminki” – zabawa ruchowa przy piosence z repertuaru zespołu dziecięcego „Fasolki”.
5. „Mali kucharze” – część zadaniowa warsztatów. Zapoznanie z podstawowymi zasadami bezpieczeństwa przydatnymi podczas przygotowywania posiłków w kuchni oraz przypomnienie o higienie im towarzyszącej. Przygotowywanie z pomocą zaproszonych gości zdrowych kanapeczek koktajlowych: samodzielne smarowanie kanapeczek masłem, dekorowanie sałatą, wędlinką, jajkiem, zielonym ogórkiem, pomidorem oraz szczypiorkiem. Wspólne spożywanie własnoręcznie wykonanych kanapek.
6. „Czary, mary z jedzenia” – prezentacja wykonana przez zaproszonego nauczyciela w zawodzie kucharza. Oglądanie przygotowanych dekoracji wykonanych z wybranych produktów spożywczych, obserwacja i poznanie kolejnych etapów procesu rzeźbienia w owocach i warzywach.
7. „Zdrowa obietnica” – złożenie przyrzeczenia poprzez powtarzanie rymowanki promującej zdrowe odżywianie.
Choć jesteśmy jeszcze mali, to o zdrowie dbać umiemy.
Codzienną porcję warzyw i owoców bardzo chętnie jemy.
Chipsów, frytek oraz coli spożywać nie chcemy,
Bo zdrowe kanapki przygotowywać będziemy.
8. Podziękowanie za udział w warsztatach przedszkolakom oraz gościom, przypomnienie o zasadności przestrzegania zasad prawidłowego odżywiania
u dzieci i dorosłych. Wręczenie dyplomów i podziękowań. Pożegnanie.
9. Czynności porządkowe w jadalni.
Pabianice, dn. 12.05.2016 r.
O p r a c o w a n i e:
……………………………………….
……………………………………….
Zobacz wszystkie wpisy
od Agnieszka Baśko
Wyślij wiadomość
do Agnieszka Baśko
Nagrody dla dzieci nowość
Szukasz drobnych prezentów, które mogłyby być nagrodami dla dzieci w przedszkolnym konkursie? Zajrzyj do naszego sklepu – w zestawach kupujesz, niższą cenę zyskujesz!
bliżej MAX nowość
Nieograniczony dostęp do scenariuszy, filmów oraz piosenek. Bliżej MAX łączy wszystkie nasze usługi w jeden wygodny i tani abonament! Subskrybując bliżej MAX, otrzymujesz dodatkowo plany tygodniowe, atrakcyjne zestawy pomocy, a także 10 pobrań, które możesz użyć do dowolnych pomocy dydaktycznych ze strony www.blizejprzedszkola.pl