Akademia Edukacji posiada AKREDYTACJĘ Małopolskiego Kuratora Oświaty

Zobacz nas


  • Strony www dla przedszkoli Nasze strony to gotowe rozwiązanie. Dostajesz od nas wszystko co potrzebujesz do prowadzenia strony www przedszkola.

Społeczność

Miejsce na to, by zainspirować. Siebie i innych. Wieści z życia przedszkoli, konkursy, odpowiedzi na nurtujące Was pytania.

Warsztaty kulinarne w PM Nr 11 z Oddziałami Integracyjnymi w Pabianicach


Wydarzenie dodał(a) Agnieszka Baśko
ponad 10 lat temu, wyświetleń 1936


Wpis został sprawdzony przez moderatora

                                                 SCENARIUSZ  ORGANIZACJI WARSZTATÓW KULINARNYCH 

  1. TYTUŁ WYDARZENIA: „PRZEDSZKOLAKI Z 11 O ZDROWIE DBAJĄ, PONIEWAŻ SMACZNIE I ZDROWO CODZIENNIE SIĘ ODŻYWIAJĄ”.
  2. TERMIN:  12.05.2016 r.
  3. MIEJSCE: PRZEDSZKOLNA JADALNIA.
  4. ADRESACI: DZIECI Z CZTERECH  GRUP Z PRZEDSZKOLA MIEJSKIEGO NR 11 Z ODDZIAŁAMI INTEGRACYJNYMI
    W PABIANICACH, UL. ŚW. JANA 28 - (GRUPA I INTEGR. „WESOŁE KACZORKI”, GRUPA VII „KOTKI”. GRUPA II INTEGR. „KANGURKI” ORAZ GRUPA IXINTEGR. „SKRZATY”).
  5.  ORGANIZATOR/GOSPODARZ: GRUPA VII „KOTKI” I GRUPA IX INTEGRACYJNA „SKRZATY”.
  6.  OSOBY ODPOWIEDZIALNE ZA ORGANIZACJĘ I PRZEBIEG WARSZTATÓW: AGNIESZKA BAŚKO, ANNA PACYNIAK - GIERANOWSKA.
  7. CELE WARSZTATÓW:

Ø Kształtowanie umiejętności zdrowego i racjonalnego odżywiania.

Ø Rozwijanie zmysłów smaku, zapachu, dotyku i wzroku podczas samodzielnego przygotowywania i smakowania potraw.

Ø Czerpanie radości ze wspólnego przygotowywania potraw oraz przekonanie się, że to, co jest zdrowe może też ładnie wyglądać i wyśmienicie smakować.

Ø Doskonalenie umiejętności przyrządzania posiłków z zachowaniem podstawowych zasad higieny.

Ø Wdrażania do przestrzegania zasad bezpiecznego zachowania się w kuchni oraz podczas przygotowywania posiłków.

Etap I –   PRZYGOTOWANIA POPRZEDZAJĄCE WARSZTATY:

1.    Ustalenie terminu i przebiegu wydarzenia, nawiązanie współpracy z uczniami z II klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie kucharza z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie.

2.    Opracowanie i wydrukowanie dokumentów oraz przygotowanie  pomocy dydaktycznych (scenariusz, ilustracje tematyczne do dekoracji, dyplomy i podziękowania, zdrowe i niezdrowe produkty spożywcze, torebka na zakupy i kosz na śmieci).

3.    Przygotowanie informacji dla rodziców o planowanych warsztatach oraz krótkiej notatki do prasy i kroniki.

4.    Zakup produktów spożywczych przeznaczonych do wykorzystania podczas warsztatów z funduszy gazetki przedszkolnej „Figielek”.

5.    Uzgodnienie podziału obowiązków przy organizacji wydarzenia.

6.    Przygotowanie oprawy muzycznej i fotograficznej – magnetofon, płyty z muzyką i aparat fotograficzny.

Etap II –   PRZEBIEG WARSZTATÓW:

1.      Powitanie uczestników warsztatów, przedstawienie zaproszonych gości, podanie wiodącego hasła:

„O zdrowie dbamy, bo zdrowo się odżywiamy”.

 

2.      Przybliżenie celu spotkania poprzez zwrócenie uwagi na rolę prawidłowego odżywiania w rozwoju dzieci, w oparciu o wiedzę przedszkolaków oraz przygotowane plansze edukacyjne.

 

3.      „Zakupy” – zabawa dydaktyczna. Rozpoznawanie i nazywanie różnych produktów spożywczych, segregowanie ich na zdrowe i niezdrowe, umieszczanie zdrowych produktów w ekologicznej torebce z naklejoną postacią przedstawiającą dziecko jedzące owoce i warzywa, wrzucanie niezdrowych produktów do przygotowanego kosza z naklejonym zakazem spożywania podanych produktów.

 

4.      „Witaminki” – zabawa ruchowa przy piosence z repertuaru zespołu dziecięcego „Fasolki”.

 

5.      „Mali kucharze” – część zadaniowa warsztatów. Zapoznanie z podstawowymi zasadami bezpieczeństwa przydatnymi podczas przygotowywania posiłków w kuchni oraz przypomnienie o higienie im towarzyszącej. Przygotowywanie z pomocą zaproszonych gości zdrowych kanapeczek koktajlowych: samodzielne smarowanie kanapeczek masłem, dekorowanie sałatą, wędlinką, jajkiem, zielonym ogórkiem, pomidorem oraz szczypiorkiem. Wspólne spożywanie własnoręcznie wykonanych kanapek.

 

6.      „Czary, mary z jedzenia” – prezentacja wykonana przez zaproszonego nauczyciela w zawodzie kucharza. Oglądanie przygotowanych dekoracji wykonanych z wybranych produktów spożywczych, obserwacja i poznanie kolejnych etapów procesu rzeźbienia w owocach i warzywach.

 

7.      „Zdrowa obietnica” – złożenie przyrzeczenia poprzez powtarzanie rymowanki promującej zdrowe odżywianie.

Choć jesteśmy jeszcze mali, to o zdrowie dbać umiemy.
Codzienną porcję warzyw i owoców bardzo chętnie jemy.

Chipsów, frytek oraz coli spożywać nie chcemy,

Bo zdrowe kanapki przygotowywać będziemy.

 

8.      Podziękowanie za udział w warsztatach przedszkolakom oraz gościom, przypomnienie o zasadności przestrzegania zasad prawidłowego odżywiania
u dzieci i dorosłych. Wręczenie dyplomów i podziękowań. Pożegnanie.

 

9.      Czynności porządkowe w jadalni.

Pabianice, dn. 12.05.2016 r.

O p r a c o w a n i e:

……………………………………….

……………………………………….


Zobacz wszystkie wpisy
od Agnieszka Baśko



Wyślij wiadomość
do Agnieszka Baśko

bliżej MAX

Nielimitowany dostęp do scenariuszy, filmów i piosenek – wszystko w jednym miejscu! BLIŻEJ MAX to wygodny i korzystny abonament, który łączy wszystkie nasze usługi. Subskrybując, zyskujesz dodatkowo:

  • gotowe plany miesięczne i tygodniowe,
  • atrakcyjne zestawy pomocy dydaktycznych,
  • 10 pobrań, które możesz wykorzystać na dowolne materiały ze strony blizejprzedszkola.pl.

Komentarze

Wyślij wiadomość do Agnieszka Baśko