Akademia Edukacji posiada AKREDYTACJĘ Małopolskiego Kuratora Oświaty

Zobacz nas


  • Strony www dla przedszkoli Nasze strony to gotowe rozwiązanie. Dostajesz od nas wszystko co potrzebujesz do prowadzenia strony www przedszkola.

Społeczność

Miejsce na to, by zainspirować. Siebie i innych. Wieści z życia przedszkoli, konkursy, odpowiedzi na nurtujące Was pytania.

Zajęcia kulinarne w ZSP nr 3 w Kętach i ich rola w profilaktyce zdrowia


Wpis dodał(a) Urszula Żak
ponad 5 lat temu, wyświetleń 404


Wpis został sprawdzony przez moderatora

     Zdrowe odżywianie ma ogromny wpływ na rozwój dziecka w wieku przedszkolnym. Jest to okres intensywnego rozwoju psycho-fizycznego. Ogromnie ważnym elementem kształtowania wiedzy małego odkrywcy świata jest edukacja kulinarna. Intensywny rozwój procesów poznawczych w tym wieku sprawia, iż jest to doskonały czas na kształtowanie odpowiednich nawyków żywieniowych. Dzięki aktywnemu działaniu w tym zakresie istnieje ogromna szansa, że zdrowe odżywianie stanie się nawykiem w przyszłym, dorosłym życiu. Jest to niezwykle ważny aspekt pozwalający przeciwdziałać takim chorobom cywilizacyjnym jak otyłość, nadciśnienie, cukrzyca i wielu innym.
       Specyfika pracy z małym dzieckiem w przedszkolu daje szereg możliwości w zakresie kształtowanie określonych umiejętności i wiedzy. Zabawowy charakter zajęć sprawia, iż małe dzieci chętnie uczestniczą w zajęciach kulinarnych. Naturalna w tym wieku ciekawość dzieci sprawia, że z zainteresowaniem obserwują i aktywnie biorą udział w przygotowaniu potraw.
       Działania w zakresie edukacji kulinarnej w naszym przedszkolu, będącym częścią Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 3 w Kętach odbywają się regularnie. Zajęcia wzbogacają ofertę edukacyjną przedszkola. Ta forma aktywizowania dzieci stanowi doskonałą podstawę rozwijania umiejętności obserwowania zmian zachodzących we współczesnym świecie. Dzieci  z przyjemnością tworzą wspaniałe  i pyszne dania. Wiedzą, z których zdrowych składników można wyczarować prawdziwe przysmaki. I tak na zajęciach powstały m.in. zdrowa granola z różnego rodzaju płatków zbożowych, ziaren, bakalii i miodu, soczysta surówka warzywno-owocowa, pełnoziarniste bułeczki i inne smakołyki. Potrawy są tak komponowane, aby nie znalazł się w nich biały cukier czy inne niezdrowe składniki. Dominują pełne ziarna, owoce, warzywa, miód, itp. Można pokusić się również o przygotowanie zdrowego ketchupu, lemoniady, zdrowych, naturalnie słodkich słodyczy. Szczególnie optymistycznym i kolorowym akcentem zajęć okazały się u nas fartuszki do kuchcikowania, na których widnieje wesoły lisek.

       W celu edukowania dzieci w zakresie zachowań prozdrowotnych, w tym tych związanych z dietą, warto pokusić się na organizację niewielkiej przestrzeni w celu stworzenia ogródka warzywnego. Ogródek, hodowla warzyw, ich zbiór i degustacja  w praktyczny sposób pokazuje małym odkrywcom świata, jak powstaje żywność, jak rosną rośliny, czego potrzebują do wzrostu, co im w tym pomaga i ile pracy trzeba włożyć w to, by jedzenie było smaczne i ekologiczne.

Zachęcamy wszystkich do tego typu aktywności.


Zobacz wszystkie wpisy
od Urszula Żak



Wyślij wiadomość
do Urszula Żak

Scenariusze zajęć


Szukasz scenariuszy zajęć na różne okazje? Sprawdź naszą bazę gotowych scenariuszy.

bliżej MAX nowość

Nieograniczony dostęp do scenariuszy, filmów oraz piosenek. Bliżej MAX łączy wszystkie nasze usługi w jeden wygodny i tani abonament! Subskrybując bliżej MAX, otrzymujesz także 10 pobrań, które możesz użyć do dowolnych pomocy dydaktycznych ze strony www.blizejprzedszkola.pl 


Komentarze

Wyślij wiadomość do Urszula Żak

Bądź jeszcze BLIŻEJ

Zapisując się na nasz newsletter otrzymasz na swoją skrzynkę mailową pomysły i inspiracje na zajęcia z przedszkolakami oraz informacje o nowych publikacjach, szkoleniach, a także… wyjątkowych promocjach!
Zapisz się!
16. edycja FORUM | Kraków | 25-26 kwietnia 2024 zapisz się