Akademia Edukacji posiada AKREDYTACJĘ Małopolskiego Kuratora Oświaty

Społeczność

Miejsce na to, by zainspirować. Siebie i innych. Wieści z życia przedszkoli, konkursy, odpowiedzi na nurtujące Was pytania.

Tłusty czwartek w grupie "Smerfy"


Album dodał(a) Jolka Storzyńska ponad 6 lat temu, wyświetleń 6691


Wpis został sprawdzony przez moderatora

 

Przywróćmy prawo pierwszeństwa takim wartościom jak odkrywanie, tworzenie, uspołecznienie, miłość i życie”
C. Freinet


Tradycja mówi, że tłusty czwartek jest początkiem hucznego żegnania karnawału i właśnie dlatego nie powinniśmy w tym dniu odmawiać sobie słodkich przyjemności. W ostatni karnawałowy czwartek najchętniej sięgamy oczywiście po pączki, chociaż ciastek z "tradycją" jest znacznie więcej. Początkowo nasi przodkowie zastawiali stół tłustymi kiełbasami, kaszą, słoniną, boczkiem, a świętowanie trwało kilka dni. Pierwsze słodkie pączki pojawiły się w Polsce w XVI wieku. Były to wypieki w postaci racuchów, pampuchów i chrustu (lub inna nazwa – faworki). Pączki w tej formie, jaką znamy współcześnie, pojawiły się u nas dopiero w XIX wieku, stając się z czasem symbolem tego święta.
Tłusty czwartek grupa "Smerfów" z Samorządowego Przedszkola nr 2 w Szubinie spędziła na początku bardzo pracowicie. Dzieci zamiast pączków wykonały słodki poczęstunek w kształcie „Chatki Baby Jagi”. Wykorzystując metodę C. Freineta dzieci przystąpiły do praktycznego działania. Samodzielnie dokonały zakupów w miejscowych marketach, posługując się wcześniej przygotowaną i omówioną listą produktów. W klasie natomiast przystąpiły do działania w fartuchach i okryciach na głowę. Zmiksowały twaróg z tłuszczem i masą jajeczną, a następnie układały herbatniki, przekładając warstwowo masą twarogową. Dzieci czerpały radość z samodzielnego podejmowania zadań, były otwarte na doświadczenie oraz wyrażały swoją aktywność podczas współpracy z rówieśnikami.
Techniki freinetowskie pozwoliły poszukiwać, badać i doświadczać. Aktywne działanie dzieci przyczyniło się do nabywania umiejętności radzenia sobie w różnych sytuacjach oraz podejmowania właściwych decyzji. Czynne zdobywanie wiedzy pozwoliło na rozwijanie kreatywności i spontaniczności, tak bardzo przydatnych we współczesnym świecie.


Opracowała:
Jolanta Storzyńska

 

Komentarze
Wyślij wiadomość do Jolka Storzyńska