Zobacz zawartość numeru 7-8/2019 z materiałami na różne okazje… zobacz
Akademia Edukacji posiada AKREDYTACJĘ Małopolskiego Kuratora Oświaty

Społeczność BLIŻEJ PRZEDSZKOLA

Miejsce na to, by zainspirować. Siebie i innych. Wieści z życia przedszkoli, konkursy, odpowiedzi na nurtujące Was pytania.

Grupa "Smerfy" w piernikowym królestwie!


Album dodał(a) Jolka Storzyńska ponad 6 lat temu, wyświetleń 6279


Wpis został sprawdzony przez moderatora

Dnia 12 grudnia 2013 roku grupa "Smerfy" z Samorządowego Przedszkola nr 2 odwiedziła Firmę AKO S.A. w Szubinie. W cukierni serdecznie nas przywitał pan Leszek Waleszczak, który wprowadził dzieci w gorącą atmosferę. Rozgrzane piece, zapach bułeczek i surowego, korzennego ciasta zachęciły "Smerfy" do podjęcia pracy. Sympatyczna pani Bogusia pokazała dzieciom surowe ciasto piernikowe i produkty, które się w nim znajdują. Miód, mleko, intensywne przyprawy korzenne, z pieprzem na czele to główne składniki „szubińskich” pierników. Pani Bogusia małą ilością mąki podsypała stolnicę i wymieszała z ciastem piernikowym, następnie wałkując przygotowała duży płat ciasta do wykrawania. "Smerfy" bardzo chętnie przystąpiły do nadawania ciastu różnorodnych kształtów piernikowych. Dominick po tak mozolnym wysiłku stwierdził, że jak urośnie podejmie pracę w cukierni.
Kiedy nastąpił czas na pieczenie, dzieci mogły zaobserwować pracowników cukierni na różnych stanowiskach. Największą frajdę sprawiły dzieciom wielkie maszyny produkujące bułeczki. Pachnące, polukrowane pierniczki "Smerfy" posypały kolorowymi cukiereczkami. Z wielkim kartonem gotowych pierników i surowym ciastem wróciliśmy do przedszkola na obiad. Po drodze na naszym rynku zaobserwowaliśmy powstającą świąteczną choinkę. Natomiast po obiedzie grupa "Smerfy" z wielkim przejęciem rozpoczęła rzemiosło „piernikarstwa” w naszej sali.
Pięknie było poznać tradycyjny polski wypiek uznawany w naszej kuchni od setek lat i cieszy fakt, że piernikarstwo jak i wiele innych rzemiosł przechodzi z pokolenia na pokolenie. Warto samemu spróbować wypieku tradycyjnych pierników.

Opracowała: Jolanta Storzyńska i Monika Waleszczak

 

Komentarze
Wyślij wiadomość do Jolka Storzyńska