Zobacz zawartość numeru 7-8/2019 z materiałami na różne okazje… zobacz
Akademia Edukacji posiada AKREDYTACJĘ Małopolskiego Kuratora Oświaty

Smacznie i zdrowo na talerzu przedszkolaka


Przedszkole i szkoła to miejsca, gdzie dzieci spędzają większą część dnia. Tutaj uczą się, bawią, nawiązują przyjaźnie. Tutaj też spożywają posiłki, dlatego ważne jest, by potrawy przygotowywane w przedszkolach były pełnowartościowe i dostarczały dzieciom wszystkich niezbędnych witamin i wartości odżywczych.

Jadłospisy na smaczne i zdrowe dania bez dodatku sztucznych konserwantów przedszkola i szkoły mogą znaleźć w Kartach Dań Programu VitaMenu.


Choroby dietozależne


O tym, jak ważne jest to, co jemy, słyszymy w mediach niemal codziennie. Naukowcy, lekarze przestrzegają przed szkodliwością nadmiaru soli, tłuszczu, cukrów, sztucznych konserwantów i innych dodatków. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe stają się coraz częściej przyczyną chorób cywilizacyjnych, także u dzieci.
- Często już małe dzieci dotykają choroby dietozależne, jak choćby otyłość, próchnica, alergie i nietolerancje pokarmowe, nadciśnienie tętnicze czy niedobory pokarmowe prowadzące do niedokrwistości czy zaburzeń układu kostnego. Stąd tak ważne jest zwrócenie uwagi na to, co spożywają nasze dzieci nie tylko w domu, ale przede wszystkim poza domem – w przedszkolu, w szkole czy „na mieście” – mówi dr inż. Ewa Lange z Katedry Dietetyki, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie, ekspert Programu VitaMenu.  


Posiłek „na miarę” dziecka

Niezwykle istotne jest zapewnienie dzieciom wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a zapotrzebowanie dziecka na witaminy, białko, węglowodany, tłuszcze czy składniki mineralne jest zupełnie inne, jak osób dorosłych. Dieta dziecka nie może być „przypadkowa”, nie powinna być dietą osoby dorosłej! Lekarze apelują, by nie żywić dzieci według upodobań dorosłych.
- Nie rodzimy się z gotowymi preferencjami smakowymi, one wykształcają się w miarę, jak dorastamy. Niezwykle ważne są nasze upodobania żywieniowe, które tworzą się w dzieciństwie – przedszkole, szkoła są miejscem, gdzie można właściwie wychować
i nauczyć preferencji prozdrowotnych w odżywianiu
– mówi ekspert Programu VitaMenu, prof. dr hab. n. med. Zbigniew Gaciong, Kierownik Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych, Nadciśnienia Tętniczego i Angiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.


Karty Dań Programu VitaMenu

Dzieci mają prawo zdrowo się odżywiać, a dorośli powinni im to umożliwić. Dlatego powstał Program VitaMenu. Karty Dań Programu VitaMenu (dla dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym) opracowane przez dietetyków, technologów żywienia i kucharzy, zawierają receptury do przygotowania posiłków smacznych, kolorowych i przyjaznych dla zdrowia. Co ważne – są to dania lubiane przez dzieci i jadane także w domach, chociaż nie brakuje autorskich receptur Programu VitaMenu. Składniki we wszystkich recepturach zostały odpowiednio dobrane, by pozytywnie wpływały na zdrowie dzieci.
- Dzieci w swoim towarzystwie są bardziej otwarte na próbowanie różnych „nowinek”, nawet, jeśli w domu takich posiłków nie jedzą. Bardzo ważne jest, by placówki typu przedszkola, szkoły korzystały z receptur, które z jednej strony są innowacyjne, a z drugiej prozdrowotne, które ograniczają wszelkiego rodzaju sztuczne produkty, ale nie tylko, ponieważ cukier i sól to produkty naturalne,
a przecież nie do końca zdrowe. W ten sposób dajemy dzieciom możliwość poznania nowych dań, produktów, po które później dzieci same chętnie sięgają
– mówi dr n. med. Agnieszka Jarosz, Kierownik Centrum Promocji Prawidłowego Żywienia i Aktywności Fizycznej w Instytucie Żywności i Żywienia, ekspert Programu VitaMenu.


Prozdrowotne menu


- Posiłki z Certyfikatem Programu VitaMenu są prawidłowo zbilansowane. Przy tworzeniu receptur uwzględniono zapotrzebowanie na energię dzieci w wieku przedszkolnym (1400 kcal) i szkolnym (2025 kcal) – mówi dietetyk programu, dr Dominika Jamioł-Milc
z Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie i zapewnia, że – Posiłki zawierają także odpowiednią ilość wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz uwzględniają zalecaną porcję warzyw i/lub owoców. Co ważne, dania oferowane w Kartach Dań Programu VitaMenu nie zawierają dodatku wzmacniaczy smaku, syropu glukozowego, syropu glukozowo-fruktozowego i sztucznych substancji słodzących, tłuszczów częściowo utwardzonych, Mięsa Odkostnionego mechanicznie, chemicznych konserwantów, barwników syntetycznych oraz syntetycznych i identycznych z naturalnymi aromatów. Posiłki zawierają z kolei naturalne przeciwutleniacze, wapń i błonnik oraz mają ograniczony udział sodu i cukru. Takie żywienie wspiera profilaktykę chorób cywilizacyjnych, które w dużym stopniu są uwarunkowane stylem życia i żywienia.


Dom, przedszkole, szkoła…

Żywienie najmłodszych zajmuje coraz więcej miejsca w debacie publicznej. Również rodzice coraz więcej uwagi zwracają na to, co spożywają ich dzieci i wybór szkoły czy przedszkola często dyktowany jest już nie tylko programem edukacyjnym, ale także ofertą żywieniową placówek oświatowych. Nawyki żywieniowe nabyte w dzieciństwie mają decydujący wpływ na jakość życia w wieku dorosłym, dlatego coraz więcej przedszkoli i szkół weryfikuje swoją ofertę żywieniową, a rodzice szukają inspiracji kulinarnych, by smaczniej i zdrowiej żywić siebie i swoje dzieci.
- Niezwykle istotne jest, byśmy nauczyli dzieci jedzenia kolorowego, smacznego, zdrowego, jedzenia, do którego dzieci zostaną przyzwyczajone. A kształtowanie nawyków żywieniowych odbywa się w okresie przedszkolno-szkolnym. Edukacja jest ważna
i wszystkie programy edukujące w zakresie pozytywnych nawyków żywieniowych są potrzebne. Ale istotne są również wzorce, nauka przez obserwację i doświadczanie, bo tak dzieci najlepiej się uczą, i tu konieczny jest już prawidłowo skomponowany posiłek, a najlepiej całodzienne menu dziecka, odpowiednio zbilansowane, przygotowane z dobrych, naturalnych surowców. Dlatego popieram gorąco inicjatywy, które pozwalają przedszkolom i szkołom realizować programy służące właściwym nawykom żywieniowym. To jest jedyna droga, żeby społeczeństwo było zdrowsze
– mówi ekspert Programu VitaMenu, prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, Kierownik Zakładu Farmacji Klinicznej i Opieki Farmaceutycznej Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Przykłady posiłków z Certfikatem Programu VitaMenu – podwieczorki


Dowiedz się więcej: www.helpfood.eu


Program VitaMenu powstał z inicjatywy Platformy HelpFood Pomocna Żywność we współpracy z zespołem lekarzy dietetyków, kucharzy i technologów żywności. Partnerem merytorycznym Programu jest Fundacja „Centrum Rozwoju Medycyny”.

Pomocna Żywność oznaczona Certyfikatem Programu VitaMenu to żywność pomocna w profilaktyce żywieniowej, w utrzymaniu zdrowia i kondycji fizycznej. To żywność bez sztucznych dodatków, konserwantów, barwników, aromatów, glutaminianu sodu czy fosforanów. Produkty z Certyfikatem Programu VitaMenu mają obniżoną zawartość sodu, wzbogacone są o kwasy omega 3, błonnik i naturalne roślinne antyoksydanty.


Programowi patronują: Rzecznik Praw Dziecka (akcja w przedszkolach i szkołach), Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Wydział Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Komentarze

Zobacz również


Polecamy - nowy wpis - Zarządzanie marzeniami

Polecamy - nowy wpis - Zarządzanie marzeniami

Zarządzanie marzeniami. Managing Your Dreams

Sprawdzone Przez Przedszkolaków – Galeria prac

Sprawdzone Przez Przedszkolaków – Galeria prac

Kolorowe, pełne radości zdjęcia prac małych artystów

Zabawa z naklejkami

Zabawa z naklejkami

Książka, która w przyjemny sposób pomoże dzieciom dopiero rozpoczynającym przygodę z nauką, rozwinąć kluczowe dla nich umiejętności.

Ruchome obrazki

Ruchome obrazki

Poznaj bohaterów...oraz ich przeciwników!

To jest super! 70 pomysłów na naukę przez zabawę

To jest super! 70 pomysłów na naukę przez zabawę

To jedna z tych wspaniałych książek dzieciństwa, które pamięta się przez lata.