Akademia Edukacji posiada AKREDYTACJĘ Małopolskiego Kuratora Oświaty

Zobacz nas


  • Strony www dla przedszkoli Nasze strony to gotowe rozwiązanie. Dostajesz od nas wszystko co potrzebujesz do prowadzenia strony www przedszkola.

Społeczność

Miejsce na to, by zainspirować. Siebie i innych. Wieści z życia przedszkoli, konkursy, odpowiedzi na nurtujące Was pytania.

"Bursztynkowa" fabryka czekolady


Wydarzenie dodał(a) Stanisława Mariola Ciszewska
ponad 11 lat temu, wyświetleń 1772


Wpis został sprawdzony przez moderatora

Czekoladę, popularne "małe co nieco” lubią chyba wszyscy. Dzieci 3-letnie z grupy II koszalińskiej dziewiątki zastanawiały się, czy czekoladę można wykonać  z produktów dostępnych w każdej kuchni? (gdy najdzie wielka ochota na  słodycze, których właśnie w domu nie ma). Podczas rozmowy kierowanej i zabaw tematycznych w kąciku kuchennym  dzieci dokonały wyboru składników na czekoladę. Wśród wielu dostępnych tego dnia produktów spożywczych były: cukier puder, kakao sypkie, śmietana. Dzieci miały spore trudności z wyselekcjonowaniem odpowiednich produktów. Niektórzy uważali, że nie da się zrobić czekolady w przedszkolu, mówili że czekoladę można kupić tylko w sklepie, że  cukierkowa fabryka robi czekoladę i że potrzebne są duże maszyny.
Postanowiliśmy sprawdzić, czy starym, „prababcinym” sposobem za pomocą łyżki i kubka oraz własnej ręki można zrobić czekoladę. Przeprowadziliśmy też głosowanie; ci, którzy uważali, że nie zrobi się czekolady łyżką, stawali przy tabliczce zakupionej czekolady, a ci, którzy sądzili, że można ją zrobić samodzielnie, stanęli przy stoliku z wybranymi produktami. Wiele dzieci zmieniało swój pogląd, widząc tabliczkę pysznej czekolady. Przy składnikach na czekoladę zostali nieliczni. Dlatego, już nie zwlekając, zaczęliśmy ucierać wsypane do kubka produkty (3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru pudru i 2 łyżki śmietany). Po dobrym utarciu składników powstał wspaniały krem czekoladowy, który smakował wszystkim; nikt nie mógł się oprzeć ciemnobrązowej, kakaowej masie, o czym świadczyły czekoladowe buzie dzieci. Radości było bardzo wiele - wszak czekolada poprawia samopoczucie.
Wyrób i degustacja czekolady przypomniała nam dorosłym, że te stare najprostsze sposoby są godne polecenia, a czekolada zrobiona w ten sposób to zdrowe źródło magnezu, tak cennego dla zdrowia minerału.


Zobacz wszystkie wpisy
od Stanisława Mariola Ciszewska



Wyślij wiadomość
do Stanisława Mariola Ciszewska

Kartka z kalendarza


Wiemy jak cenny jest Twój czas, dlatego co miesiąc otrzymujesz od nas komplet gotowych materiałów, które pomogą Ci przygotowywać się do zajęć – szybko, łatwo i przyjemnie!

bliżej MAX nowość

Nieograniczony dostęp do scenariuszy, filmów oraz piosenek. Bliżej MAX łączy wszystkie nasze usługi w jeden wygodny i tani abonament! Subskrybując bliżej MAX, otrzymujesz także 10 pobrań, które możesz użyć do dowolnych pomocy dydaktycznych ze strony www.blizejprzedszkola.pl 


Komentarze

Wyślij wiadomość do Stanisława Mariola Ciszewska

Bądź jeszcze BLIŻEJ

Zapisując się na nasz newsletter otrzymasz na swoją skrzynkę mailową pomysły i inspiracje na zajęcia z przedszkolakami oraz informacje o nowych publikacjach, szkoleniach, a także… wyjątkowych promocjach!
Zapisz się!
16. edycja FORUM | Kraków | 25-26 kwietnia 2024 zapisz się