Akademia Edukacji posiada AKREDYTACJĘ Małopolskiego Kuratora Oświaty

Zobacz nas


  • Strony www dla przedszkoli Nasze strony to gotowe rozwiązanie. Dostajesz od nas wszystko co potrzebujesz do prowadzenia strony www przedszkola.

Społeczność

Miejsce na to, by zainspirować. Siebie i innych. Wieści z życia przedszkoli, konkursy, odpowiedzi na nurtujące Was pytania.

Dzieci z grupy integracyjnej kiszą kapustę


Wydarzenie dodał(a) Jolanta Andruszkiewicz
ponad 13 lat temu, wyświetleń 3425


Wpis został sprawdzony przez moderatora

 

Dzieci z grupy integracyjnej kiszą kapustę

       Mieliśmy okazję poznać sposób przechowywania owoców, ponieważ sami przygotowaliśmy kompot. Wiemy, że warzywa można mrozić, tak jak robią to nasze mamy. A w jaki jeszcze sposób można zatrzymać smak warzyw?

       20 października p. Jola zrobiła nam niespodziankę. Dzień wcześniej przyniosła do przedszkola wielki, gliniany garnek z pokrywką i drewniany tłuczek. Zastanawialiśmy się - po co to? Ale p. Jola była bardzo tajemnicza i zostawiała nas w niepewności do następnego dnia. Ciekawość nie pozwoliła nam usiedzieć.

       Po śniadaniu wszystkie dzieci przebrały się w fartuszki,  czapki kucharskie i p. Jola zaprowadziła nas do obieralni warzyw.  Tam czekała na nas p. Marysia z wielką główką kapusty i marchewką. Ku naszemu zdumieniu, panie szybko pokroiły kapustę na mniejsze części i …. p. Marysia uruchomiła maszynę, która pokroiła kapustę na długie „wióry”. Chętne dzieciaki mogły wrzucać do „szatkownicy” kawałki kapusty. Gdy warzywa były pokrojone, wróciliśmy do sali i wtedy dowiedzieliśmy się, do czego będzie nam potrzebny ten wielki garnek.

        Pani Jola wymieszała sól kamienną z nasionkami kopru i wrzuciła do gara pierwszą garść, kapusty, marchewkę oraz  posypała warzywa mieszanką soli i kopru, a potem zaczęliśmy ubijanie kapusty w garze. To bardzo ciężka praca, trzeba mocno ścisną tłuczek i uderzać nim w kapustę, dlatego często zmienialiśmy się i każdy miał okazję spróbować swoich sił. Gdy kapusty było już dużo widzieliśmy „wyciśnięty” przez nas sok. Gotową kapustę przykryliśmy pokrywką i odstawiliśmy w ciepłe miejsce. Codziennie obserwowaliśmy kapustę przez kilka dni i z dnia na dzień czuliśmy coraz wyraźniejszy zapach „kiszenia”. Gdy kapusta zakisiła się przełożyliśmy ją do słoików i schowaliśmy do piwnicy. W grudniu przygotujemy rodzicom pierogi z kapustą i grzybami na jasełka.   :-))

 

 


Zobacz wszystkie wpisy
od Jolanta Andruszkiewicz



Wyślij wiadomość
do Jolanta Andruszkiewicz

Kartka z kalendarza


Wiemy jak cenny jest Twój czas, dlatego co miesiąc otrzymujesz od nas komplet gotowych materiałów, które pomogą Ci przygotowywać się do zajęć – szybko, łatwo i przyjemnie!

bliżej MAX nowość

Nieograniczony dostęp do scenariuszy, filmów oraz piosenek. Bliżej MAX łączy wszystkie nasze usługi w jeden wygodny i tani abonament! Subskrybując bliżej MAX, otrzymujesz także 10 pobrań, które możesz użyć do dowolnych pomocy dydaktycznych ze strony www.blizejprzedszkola.pl 


Komentarze

Wyślij wiadomość do Jolanta Andruszkiewicz

Bądź jeszcze BLIŻEJ

Zapisując się na nasz newsletter otrzymasz na swoją skrzynkę mailową pomysły i inspiracje na zajęcia z przedszkolakami oraz informacje o nowych publikacjach, szkoleniach, a także… wyjątkowych promocjach!
Zapisz się!
16. edycja FORUM | Kraków | 25-26 kwietnia 2024 zapisz się